2023-11-03 350 瀏覽
每逢會展有活動,由灣仔站上天橋一直行去的路途中,必定會經過呢間樓上Cafe,每一次經過都會望一次👀👀,每次都諗呢間賣咩既呢?唔通係寵物店?再望真啲,咦有書賣喎!可能係書店加Cafe 🤔而今次終於有機會揭開真面目❣️今次又係#出差食好嘢系列 😁😁依然都在灣仔區工作,忙中偷閑望下google map 🗺️ 思考午餐食咩好時發現~原來間樓上Cafe叫做𝙏𝙝𝙚 𝘾𝙤𝙧𝙣𝙚𝙧 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚,係間又賣寵物用品又賣書既寵物友善餐廳嚟,好彩有預早少少咋,遲咗一分鐘就要等位架啦😲估唔到呢間非常受歡迎👏🏻下次就記得要訂位啦🤭🤭踏入餐廳一刻,噢原來係露營主題Cafe,左邊主要係餐廳座位,右邊則是共存小店(小妹最後買左三包來自菲律賓🇵🇭既薑糖),𝙏𝙝𝙚 𝘾𝙤𝙧𝙣𝙚𝙧 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚午餐有飯類、有漢堡、有薄餅、有沙律,款式種類唔多,令選擇困難症既範圍縮減咗😂😂好叻既小妹一早望咗OpenRice有咩食😏我與同事都order左飯類,加上鄰近嘅客人們大多數係叫飯類❣️Set A:韓式泡菜辣炒豬肉飯 $88跟餐附送冷/熟特飲:蜜桃茶 及 涼拌麻油菠菜🇰🇷不太辣,豬肉炒得香,配埋粒粒飯👍🏻👍🏻同事高度表揚😆😆Set B:日式唐揚

Set A:韓式泡菜辣炒豬肉飯 $88
跟餐附送冷/熟特飲:蜜桃茶 及 涼拌麻油菠菜
🇰🇷不太辣,豬肉炒得香,配埋粒粒飯👍🏻👍🏻同事高度表揚😆😆

Set B:日式唐揚雞飯配溏心蛋 $88
跟餐附送冷/熟特飲:蜜桃茶 及日式昆布味噌湯
🇯🇵利用不銹鋼碗盛裝既味噌湯,調味完美又夠熱,好好飲🥰;炸雞多汁juicy ,溏心蛋熟咗啲啲,但係飯底好好食,粒粒珍珠米,若想食得健康啲可以加$15轉椰菜花飯架☺️☺️

Dessert :𝒯𝒾𝓇𝒶𝓂𝒾𝓈𝓊 $55
自家製甜品,咖啡味及酒味適中至完美😍亦唔會太甜,份量適合兩位女士,真係真係飯後甜品🤭🤭真係好正好好食🤤

兩款飯類既容器使用,露營式既銀色飯盒,熱蜜桃茶好香唔甜,不過飲到尾有少少澀,以蜜桃茶嚟講,小妹比較喜歡之前分享過既𝘽𝙪𝙧𝙜𝙚𝙧𝙤𝙤𝙢😙
重點呢度好似無限時,收工時經過仲見到食晏時坐小妹隔離位美女,依然都係坐同一個位置,令小妹覺得加分喎(不過唔知係唔係真無限時呢?)

整體來講,下次再嚟灣仔做嘢應該會揀再嚟𝙏𝙝𝙚 𝘾𝙤𝙧𝙣𝙚𝙧 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚多於去瀾茶之居🥰🥰
日式唐揚雞飯配溏心蛋
韓式泡菜辣炒豬肉飯