露面手工拌麵料理

Biang Biang Noodles
大家去灣仔莊士敦道時通常去某著名嘅大街?或者去個間開咗好耐嘅酒吧?🍎發現一間外表不顯眼嘅餐廳,靜靜林位係一個角落手工拌麵料理?蝦米東東個肚有位就試試😋·一入門口就見到有顯眼嘅牆壁燈飾,寫著:做人呢?最緊要係開心😆你餓不餓呀我煮碗麵俾你食啊即刻腦海中浮現一個事業有成嘅人回家得到家人煮一碗暖暖嘅麵慰籍百般情緒,湧上心頭·2個人啱食完野,點少少野食算啦😆油潑辣子魯肉𝔹𝕚𝕒𝕟𝕘 𝔹𝕚𝕒𝕟𝕘 麵 $55芥香麻醬雞絲粉皮 $42滑溜溜香芋鮮奶 $28·🍜 油潑辣子魯肉𝔹𝕚𝕒𝕟𝕘 𝔹𝕚𝕒𝕟𝕘 麵我地就點咗小辣,真心唔算太辣味道非常香口。Biang Biang 麵來自陝西,一種改良版嘅麵,不同於傳統厚實嘅口感~biang biang麵更為薄身,相對都更為有嚼勁。雖然相機食先📸咗好一段時間,麵都變得較為杰身,但拌隨著魯肉和些許醬汁,漸漸慢慢溶化。魯肉肥瘦均勻,肥肉唔係油到溜油個隻,連唔太鍾意食魯肉嘅我都接受到❣️🐥 芥香麻醬雞絲粉皮雞絲處理得非要幼細,一啲都榎口,配埋香濃嘅麻醬同青瓜絲,再撈埋粉皮一齊食,涼涼地又爽口,有麻醬嘅原因又唔會口寡寡⋯店家列依道菜為低卡首選,只有298 𝕜𝕔𝕒𝕝!最後嘅滑溜溜香芋

大家去灣仔莊士敦道時
通常去某著名嘅大街?
或者去個間開咗好耐嘅酒吧?
🍎發現一間外表不顯眼嘅餐廳,靜靜林位係一個角落
手工拌麵料理?蝦米東東
個肚有位就試試😋

一入門口就見到有顯眼嘅牆壁燈飾,寫著:
做人呢?

芥香麻醬雞絲粉皮 $42
滑溜溜香芋鮮奶 $28
油潑辣子魯肉𝔹𝕚𝕒𝕟𝕘 𝔹𝕚𝕒𝕟𝕘 麵

🍜 油潑辣子魯肉𝔹𝕚𝕒𝕟𝕘 𝔹𝕚𝕒𝕟𝕘 麵
我地就點咗小辣,真心唔算太辣
味道非常香口。
芥香麻醬雞絲粉皮

🐥 芥香麻醬雞絲粉皮
店家列依道菜為低卡首選,只有298 𝕜𝕔𝕒𝕝!
最後嘅滑溜溜香芋鮮奶🥛 就奶味較為突出🙈
🍴📸 4/16/2021
🏠 露面手工拌麵料理 (灣仔)
📍 灣仔莊士敦道55號地下A號舖
2021-04-16