餐廳: 屋子咖啡
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2014-10-24 4287 瀏覽
我和好朋友們約定今年年終前,一定要單獨同佢地食一餐飯~ 終於我地揀左我地屋企附近嘅餐廳,大圍區好評如潮的屋子咖啡。單看外表,其實我真係估唔到大圍區有間咁精緻嘅cafe,全黑色嘅外表,招牌只要細細隻「屋子」係右邊,俾人唔hard sell 好簡潔嘅感覺。我未入到去已經見到好多人~ 舖內座位不多,但係總覺得每一位食客都坐得好舒服,有少少日本居酒屋嘅感覺,當然呢度光猛好多啦~我地坐左係呢個小角落度,周邊都係寄賣oh la la嘅精品,雖然有啲阻住人睇野之嫌,但係呢一張枱最大嘅賣點,係可以好舒服咁坐係度,唔會俾人趕走嘅感覺~我地2個人叫左2個套餐,而套餐送左一杯野飲,我揀左凍森林蘋果茶,諗住都應該好味,須知道蘋果茶好難唔好味.... 但係佢竟然真係做到! 杯野淡到乜咁....茶味唔濃,蘋果味也很淡.... 唯一係夠凍.....難道森林啲野係咁凍嘅咩?跟住我嘅七味雞唐揚餐嚟啦~ 先講下個沙律,雖然菜係清一式生菜同一片蕃茄,但係花生醬落得夠多,所以成個日式沙津都好好食~ 而右邊嘅配菜係煮過嘅薯仔,呢個配菜係真係特別,因為日式好少做,而韓式又應該係一粒粒而非長條型..... 不過個味道好好,甜甜地~
凍森林蘋果茶
跟住我嘅七味雞唐揚餐嚟啦~ 先講下個沙律,雖然菜係清一式生菜同一片蕃茄,但係花生醬落得夠多,所以成個日式沙津都好好食~ 而右邊嘅配菜係煮過嘅薯仔,呢個配菜係真係特別,因為日式好少做,而韓式又應該係一粒粒而非長條型..... 不過個味道好好,甜甜地~ 而個飯真係粒粒都係珍珠米,出面好多日式餐廳到溝埋泰國米嘅候,整碗也是珍珠米的感覺就更難得了~ 加上佢地唔係普普通通俾一碗白飯,上面灑上雞蛋紫菜加飯素,令人食得更開胃。
個人認為呢客吉列豚扒比我客七味雞好吃,沒有很多的炸粉,不太油膩,還有2種醬料可以點,一種是沙律醬,另一種是豬扒醬,2款醬都令到豬扒好好吃~
吉列豚扒
而七味雞方面,其實味道有點似西佑定食屋的炸雞,裡面軟軟的皮跟著雞肉,整件雞很濃味,所以令我感到有點滯~
七味雞
不過再滯嘅女人,都總會有第二個胃,呢客焦糖杏仁芭菲窩夫單係賣相已經好靚,焦糖都灑得有心思過人
焦糖杏仁芭菲窩夫
而且切開後每一層都好厚,醬料足夠點哂成個窩夫~
這個燕麥榛子梳乎厘真的很好吃! 燕麥除了佈滿梳乎厘,也佈滿了呍呢嗱雪糕,很脆~ 梳乎厘比我想像中快送到,有很濃的蛋味,好朋友說像濕了的馬拉糕! 唔講唔覺,一講就覺得好似,笑起上嚟~ 不過這客甜品實在不容錯過~
燕麥榛子梳乎厘
2014-10-23