2019-11-18 29 瀏覽
之前喺ig見到朋友post 金鶴拉麵,見到啲湯奶白色好似好濃郁,前兩日就去咗食金鶴拉麵。上openrice一搵,發現原來金鶴拉麵有幾間分店,今次我哋去咗近公司嘅天后分店。店內嘅裝修好有東洋氣息,牆上有鶴主題嘅壁畫。比起一般拉麵店,金鶴嘅食物種類都算多,除咗有拉麵,仲有鰻魚飯,各種串燒同小食。我哋各自叫咗一碗拉麵,同一份小食。我食咗金鶴.雞白湯拉麵。拉麵嘅配菜好豐富,有超吸晴嘅炸牛蒡,慢煮雞肉,叉燒同糖心蛋!第一件事當然要飲啖雞湯。完全符合預期,鮮味濃郁,絕對係真材實料,唔係味精湯!牛蒡炸得香脆,雞肉柔嫩,叉燒肥瘦均勻,拉麵又彈牙,配埋濃郁嘅雞,真係好滿足!男朋友就叫咗極濃.雞白湯拉麵,睇落兩碗拉麵好似一樣,因為啲配料都一樣。但飲落就知個湯有分別!我試咗一啖,個雞湯係再濃厚啲,雞嘅鮮甜味再出啲。我都畢左幾啖湯飲。小食方面,我哋叫咗份日本明太子雞翼。呢個有驚喜!雞翼入面釀咗份量十足嘅明太子,明太子咸咸辣辣,雞翼又烤得香口,好滋味,大推!總括嚟講,金鶴嘅拉麵好有質素,就連小食都有驚喜,食物嘅質素完全對得住個價錢!

店內嘅裝修好有東洋氣息,牆上有鶴主題嘅壁畫。

極濃.雞白湯拉麵

極濃.雞白湯拉麵