2020-09-22 131 瀏覽
朋友返香港之後一直未有機會見面,趁住放假終於約到佢出嚟,估唔到佢最懷念嘅居然唔係地道廣東菜,而係台灣菜,上網搵到呢間主打古早台灣風味菜嘅餐廳,當係為佢洗塵。餐廳喺K11入面,店面非常大,座位同座位之間空間亦好寬敞舒適。AI人工智能送餐係餐廳亮點之一,點菜後機械人會自動送餐到食客嘅餐枱,好有新鮮感。滷水鵝片大概兩人份量,擺盤非常精緻,用嘅係台式白滷水,冇一般潮式滷水鵝咁深色濃味,但就更加能夠突顯到鵝肉嘅清香。鵝片滷得夠入味,肉質鮮嫩,每一塊都帶住薄薄嘅鵝皮,入口油香滿溢,水準非常高。臭豆腐炸得極度鬆脆,散發住佢獨有嘅發酵味道,非常香口,而且一啲都唔油膩,配上酸酸甜甜嘅醬汁,感覺更加清新。鹽酥豬排配上滷肉台梗米飯,係好正宗嘅台灣風味,份量唔細,鹽酥豬扒炸得非常酥脆,香口惹味。台梗米飯黏度高而且粒粒飽滿,食落有咬口,配上嘅軟嫩香濃嘅滷肉,令人胃口大開。桂花酒釀丸子味道微甜,帶有淡淡嘅酒香,加上軟糯嘅小丸子,作為飯後甜品非常合適,唔會有過多嘅罪疚感。紅棗杞子桂圓茶就飲得多,估唔到用米水嚟沖泡效果會咁出色,入口口感微稠,清甜得嚟帶少少米香,令人一試愛上。朋友點嘅草莓櫻花沙冰好大杯,入口唔會有好濃

不夠臭豆腐

桂花酒釀丸子

紅棗杞子桂圓米水

草莓櫻花沙冰
朋友點嘅草莓櫻花沙冰好大杯,入口唔會有好濃烈嘅人工化學甜味,反而係淡淡嘅士多啤梨香氣,配上充滿空氣感嘅鮮忌廉,成個感覺好清新,最驚喜嘅係飲管居然可以食用,咬落去係甜甜嘅士多啤梨味。
地道嘅寶島風味本來就唔局限於夜市小食同平民餐館,餐廳店如其名,令人有種身處高級餐廳享用地道美食嘅感覺,環境同服務都非常好,加上價錢一啲都唔算貴,絕對值得回頭!

不夠臭豆腐
桂花酒釀丸子