2019-12-08 176 瀏覽
十二月份又係我公司年度清假日子,趁放假帶媽媽晏晝食好西,首次來這間樓上cafe。事前做左功課看了食評都知食物質素和味道都有一定水準。而極高人氣必食的蒲燒鰻魚蛋包飯就偏偏無食,事關Mamaday媽媽主場由她揀餐最好不過,今次我就做下孝順仔啦。這裡裝潢比起我早前食過的Little Vegas有過之而無不及,同樣色彩奪目樣樣都美侖美奐。而且地方闊落環境開揚坐得舒適,好友飯聚後生仔暢談的理想地。晏晝十二點去到唔多人唔駛等位,見餐牌菜名有趣花了不少心思討好食客,我們揀了兩款主菜每款價錢都要過百蚊,晏晝午餐來說唔多化算,夜晚同樣價錢相對合理。每天都唔同的湯 +$8 和 每天都一樣的沙律 +$8每款加八蚊就有唔點就蝕底啦,是日係南瓜湯濃湯滑口好飲,沙律爽脆新鮮撈左芝麻醬相當美味。蕎麥麵沾魚露配美利堅合眾國草飼肉眼扒 $152蝦片相當大塊好重蝦味,都有同樣份量的沙律,而主角肉眼扒薄薄的得7塊顯得非常珍貴,肉質好嚼口重牛味沾下酸甜汁好好味。蕎麥麵沾魚露應該係自動轉左木魚烏冬,但就無人出聲我地照食可也,木魚烏冬撈麻醬這個組合基本上無得輸的,只係份量實在太少得兩條啜下就無左囉。點解個個都叫軟殼蟹比薩架 $1

而且地方闊落環境開揚坐得舒適,好友飯聚後生仔暢談的理想地。

每天都唔同的湯 +$8 和 每天都一樣的沙律 +$8
每天都唔同的湯 和 每天都一樣的沙律

蕎麥麵沾魚露配美利堅合眾國草飼肉眼扒 $152
蕎麥麵沾魚露配美利堅合眾國草飼肉眼扒

點解個個都叫軟殼蟹比薩架 $138
這裡比薩款式唔多,媽媽見隔離枱有叫見到都幾靚仔,所以跟機我地都叫埋一份。比薩薄底有拉絲芝士口感,淋左好多美味的千島醬,炸軟殼蟹有層薄薄的粉炸得非常香脆,而炸軟殼蟹沒有跟比薩一樣分成六份,食時要用刀叉將其分體若干份食法比較麻煩,配料有零碎的菠蘿和蟹柳增加了口感和味道,整體還算不錯的。
點解個個都叫軟殼蟹比薩架

美式咖啡 +$0
隻咖啡杯人臉造型相當盞鬼,齋啡唔多啱我們口味,之後我們另加了牛奶和糖自行調味,味道還可以。
美式咖啡

天然紫薯唔太甜 +$28
賣相不俗但味道不算太突出,可能不太甜紫薯味淡淡的,只能說唔難飲而已。
天然紫薯唔太甜

整體價錢略貴,賣相確係討好,味道合乎預期,朋友聚餐都可考慮,個場真係好靚。
2019-12-03
每天都唔同的湯 和 每天都一樣的沙律