2018-08-26 397 瀏覽
朋友聚會選址在這裡晚餐, 大家目的只有一個, 就是其片皮鴨最初以為裝修是帶古典味道, 原來都算時尚喎大部份座位都是靠窗邊, 相信有日光時, 看到外出的景觀都很美,晚上都可看到香港的招牌夜景但是, 如果一班人相眾, 想多傾談時間, 呢張大圓檯就最好不過, 特別的凹了下去, 就像Private area般如果人多, 可以試下要求要呢張大圓檯呢!好吧, 主角出場: 烤北京填鴨原來而家做緊promotion, 惠顧半隻或全隻, 可享芹香鴨松生菜包($98) 或醬爆鴨架($88)一客你話係咪好抵先 (我的朋友真貼心, 要預訂架!)肉怪就緊係叫全隻啦! 仲有師傅即場起你面前片出來, 新鮮又精彩!wow....連盛著鴨子的碟都很好看全隻鴨可以片出2碟架, 配菜仲比平日的餐廳多多汁鮮甜嘅哈蜜瓜條及甜酸醬仲有平時嘅白色皮,呢度嘅貼心,起每張之間加了一層很薄的紙,令佢地每張唔會痴埋又難分開而呢啲小片的,就是每隻鴨最脆的地方-頸所以份量唔會有好多架!最特別是蘸砂糖來吃,都是第一次呢皮....真的很香脆,蘸焗來吃又幾特別,又一番風味,而且平日在其他地方,我未試過有師傅會片埋出來給客人的。成個蒸籠連荷葉蒸的荷葉
朋友聚會選址在這裡晚餐, 大家目的只有一個, 就是其片皮鴨
最初以為裝修是帶古典味道, 原來都算時尚喎
如果人多, 可以試下要求要呢張大圓檯呢!
好吧, 主角出場:
烤北京填鴨
你話係咪好抵先 (我的朋友真貼心, 要預訂架!)
wow....連盛著鴨子的碟都很好看
全隻鴨可以片出2碟架, 配菜仲比平日的餐廳多
多汁鮮甜嘅哈蜜瓜條及甜酸醬
烤北京填鴨
而呢啲小片的,就是每隻鴨最脆的地方-頸
所以份量唔會有好多架!
最特別是蘸砂糖來吃,都是第一次呢
成個蒸籠連荷葉蒸的
很香的荷葉味道
荷葉杭州雞
侍應也會幫大家將杭州雞的骨肉分離, 見佢好似唔使點用力, 就將杭州雞的骨肉輕易的分開
而墊底的還有點蔬菜, 加添香甜味道
杭州雞很嫩很淋, 就算老人家吃都不需太多牙力, 都一定會咬得爛
荷葉杭州雞
除咗傳統菜之外, 呢度仲有D fusion菜
意大利黑醋骨
酸酸甜甜, 有點似糖酸骨, 我喜歡這道菜, 很開胃, 但又唔似咕嚕肉咁肥咁多粉
意大利黑醋骨
朋友食飯好鐘意飲湯, 叫咗一煲
砂鍋醃篤鮮
好多人都知道佢係上海菜, 都是來自中國呢~
侍應幫我地分成一碗碗, 每碗仲很足料, 人人都有齊鹹豬肉, 鮮豬肉, 百葉結, 筍....
其實我飲完呢碗都飽咗半成, 上海菜一向都是濃味, 呢個湯唔似燉湯的鮮甜, 而是鹹香多, 但味道又不會咸到要勁飲水
砂鍋醃篤鮮

黃金明蝦球都是很多人喜歡的菜式, 而且咸旦黃也是近幾年的大熱
雖則膽固醇高, 但熱辣辣的依附住明蝦肉
爽口咸香
黃金明蝦球
最後以腰果露結尾, 以公雞碗盛裝著, 潮得黎又帶點古雅味道
而份量都唔係小, 是少甜啱香港人口味, 質感亦適中, 推介!
腰果露
2018-08-09