餐廳: 捌壹壹 (奶路臣街)
資訊:

昨日同朋友傾計個時講開好想食辣野,但係太多野想食,心入面又想食水煮魚同香鍋,但又好耐無打邊爐,好想烚吓烚吓。朋友就搵到依間四川餐廳,所有我想食嘅野都有,實在太美好。所以一收工就衝去食啦。幸好今日收工準時,嚟到唔駛等位就可以入座了。餐牌上嘅選擇實在太多,竟然仲有炸饅頭,好想食啊,不過我忍住咗,因為今日嘅目標係食辣野!最後就叫咗個中辣冷鍋麻辣魚$148 (加蟹柳$35、凍豆腐$25、萵筍片$28),以及麻辣雜錦香鍋$232(加花枝丸、四季豆、水晶寬粉),再加一客麻辣肚絲$55做小食,飲品方面就叫咗蜜桃沙冰$32同凍杞子菊花蜜$22。麻辣肚絲先上,辣度適中,而且肉質爽口,入面仲有花生,唔錯。飲品方面我叫嘅蜜桃沙冰都唔錯,透心涼。而朋友叫嘅凍杞子菊花蜜就更加得我歡心,偷飲咗幾啖,覺得味道唔太甜,感覺更加養身而且清熱。冷鍋麻辣魚果然香味逼人,先食麻辣魚,食完可以再加湯煮配料。首先麻辣魚的香料比我之前食過嘅餐廳種類多,所以湯底的味道層次好豐富。入面仲有大量寬粉同芽菜,魚的份量唔少之餘質素都相當唔錯,魚肉又滑又嫩,而且好少骨,食起上黎又方便又滋味。食晒啲魚再加湯變火鍋就可以放埋啲蟹柳、凍豆腐同埋萵筍

幸好今日收工準時,嚟到唔駛等位就可以入座了。

麻辣肚絲

麻辣肚絲先上,辣度適中,而且肉質爽口,入面仲有花生,唔錯。
蜜桃沙冰

飲品方面我叫嘅蜜桃沙冰都唔錯,透心涼。

凍杞子菊花蜜

冷鍋麻辣魚

食晒啲魚再加湯變火鍋就可以放埋啲蟹柳、凍豆腐同埋萵筍片落去烚吓烚吓了。蟹柳用上日式蟹棒,比平價嘅蟹柳更加有口感同好味,而且價錢又唔貴啵。凍豆腐索晒麻辣湯嘅味道,打邊爐的首選配菜啊。而萵筍片則是我食麻辣邊爐常叫嘅蔬菜類,因為感覺上無咁吸油,可以入到少少辣味之餘又保留到蔬菜的爽甜,好味道!

麻辣雜錦香鍋

而麻辣雜錦香鍋同樣惹味,麻辣雜錦香鍋本身已經有肥腸、大蝦、餐肉、土豆同埋蓮藕,基本上香鍋必叫嘅配菜都包含咗,不過我份人就貪心啲,再加咗花枝丸、四季豆同水晶寬粉,一上枱已經香味逼人,值得一讚嘅係肥腸非常入味,而且清得都幾乾淨。而大蝦同午餐肉份量都唔少,大蝦都幾大隻而且肉質爽口,午餐肉又厚切,如果土豆同蓮藕再多啲就好啦
蓮藕、土豆同水晶寬粉都係香鍋嘅靈魂,炒得好香,索晒啲辣味,但又唔油膩。花枝丸同四季豆都唔錯,四季豆有預先炸過,所以特別香口。

紅糖桂花冰粉

食完職員仲送上餐後甜品-紅糖桂花冰粉,賣相非常精緻,碗碟同餐羹都係花瓣型態,單看賣相已經食指大動,紅糖同桂花味好清香。唔會太甜,好啱女仕食。

加埋一都係人均三百左右,以我哋咁貪心叫咁多野食同環境質素黎講真係算便宜,仲想讚一讚職員嘅服務態度好好,經常主動過黎問我哋需唔需要加湯或者將個火較大細,埋單個時仲問我哋覺得味道如何,感受到餐廳對食物嘅誠意,希望佢地繼續努力,會再黎幫襯的。
2018-10-04
麻辣肚絲