2018-04-02 201 瀏覽
夜晚同屋企人入元朗食飯,無諗過元朗有間甘正既即叫即燒即食店!餐廳分別有兩間連埋嘅鋪位,位置闊落,裝修有泰國特色!雖然等待需時⏳,但燒物新鮮好食,值得一等😋飲番杯啤酒等🍻我同爸爸見到Menu選擇都幾多,樣樣都想試吓!所以就叫咗二人餐啊!$298二人餐包括有海鮮砂鍋粥,6串自選串燒,再加啤酒或汽水!海鮮沙鍋粥揀咗兩款海鮮(墨魚滑&蜆) 雖說2人份量,但份量足以3-4人食用😝個粥真係勁大煲,我諗我哋每人食咗至少有四碗!🤤🤤🤤真係好食到停唔到口!好鮮甜,好足料!海鮮嘅份量佔成煲粥嘅一半!就咁睇粥面都睇到滿滿墨魚滑!食落滿是海鮮嘅鮮味! 甜!而且粥底係即叫即煮,粥煮得軟綿綿咁,唔同出邊一啲粥店預先煮好咗個粥底,再加食料(雞,海鮮)就上枱,食得出係用心製作嘅!所以就算等耐左少少都值得!跟餐有6串!我哋叫咗2份燒海蝦、一份燒菠蘿、一份肥牛腸仔、一份燒雞全翼、一份燒尖椒!燒海蝦燒得剛剛好,唔會太乾身,食落口好鮮甜,爽口得來帶點Juicy!燒菠蘿不過不失!可能係菠蘿本身唔夠香甜,所以相對地普通雞全翼燒烤火候剛剛好,肉質不老,依然多汁,皮脆肉嫩!另外尖椒都燒得唔錯,唔會好鹹,惹味!燒生蠔 - 唔會燒過龍,

雖然等待需時⏳,但燒物新鮮好食,值得一等😋飲番杯啤酒等🍻

$298二人餐
包括有海鮮砂鍋粥,6串自選串燒,再加啤酒或汽水!
海鮮砂鍋粥

海鮮沙鍋粥揀咗兩款海鮮(墨魚滑&蜆)

就咁睇粥面都睇到滿滿墨魚滑!食落滿是海鮮嘅鮮味! 甜!

燒菠蘿不過不失!可能係菠蘿本身唔夠香甜,所以相對地普通
雞全翼燒烤火候剛剛好,肉質不老,依然多汁,皮脆肉嫩!
另外尖椒都燒得唔錯,唔會好鹹,惹味!

燒生蠔 - 唔會燒過龍,好鮮甜!少量蒜香味唔會掩蓋左生蠔嘅鮮味!
係特別推介嘅👍🏻👍🏻👍🏻我決定下次要叫返半打!
蒜香燒原隻茄子

特別推介嘅仲有蒜香原隻燒茄子 -
茄上充滿咗厚厚一層蒜蓉,燒得夠乾身,好香脆!茄子好比生多肉!食落口每啖都係肉好滿足!

仲有我最愛嘅燒帆立貝
燒得熱辣辣咁送上面前!忍唔住即刻要拗一口!都係果句調味料剛好唔會落得太泛濫👍🏻👍🏻👍🏻食到海鮮嘅鮮味!如果粒帆立貝大大粒啲就好啦😂😂😂

串燒要燒得好食,都需要一啲時間,所以要有耐性!其實我都有唔耐煩嘅時候,又唔記得自己帶咗啲咩串燒,不過店員好和諧,仲好好幫我check有啲咩係叫咗未黎再幫我跟!

仲有一個金髮齊陰小伙記,人仔細細都幾懂事,好有禮貌!

元朗又有一間宵夜之選!
2018-03-27
海鮮砂鍋粥