2023-10-19 33 瀏覽
今日同朋友喺元朗yoho 小聚,揀左呢間以台灣美食爲主題嘅小店。小店以台灣海岸零感為主題,以藍色紮染作佈置,簡單優雅而又帶住濃厚嘅藝術感,一進店已經感覺非常舒適,令人輕鬆自在,食慾大增。食物種類有牛肉麵,魯肉飯同唔同嘅台灣小食。我點左一杯木瓜牛乳。非常受歡迎嘅台灣特色飲品,木瓜嘅清香與牛乳嘅醇厚完美結合,清爽又滋潤。飲落會感受到果肉與牛乳搭配非常好,口感豐富,令人回味無窮,推薦!除左木瓜,仲有其他味道嘅牛乳大王同苦瓜汁大王都係幾吸引,下次再試。我地亦試左店裏小吃之一:鹹蛋黃芋泥球。呢個外表金黃、內餡綿軟嘅小球非常誘人。鹹蛋黃嘅鹹香與芋泥嘅甜味非常搭配,咬落去香氣四溢,令人忍唔住一球接一球。另外點左一份原條鰻魚起司玉米蛋餅。賣相吸引,店員為我地用火燒香鰻魚嘅表面,比d香氣搞到勁想即刻食,簡直係測試我耐性嘅時刻。呢個鰻魚蛋餅一咬落去比想像中更美味。蛋餅口感酥脆,鰻魚香氣濃郁,肉質香嫰,配埋芝士嘅奶香同粟米爽甜嘅口感,味道同質感都完美結合。仲有胡麻汁涼拌苦瓜。苦瓜切成薄片,與胡麻汁拌勻,口感清爽又帶有胡麻香味,解膩又開胃。健康感亦提升,不愛吃苦瓜嘅人應該會對佢刮目相看。最後,我地點左一份伯爵

食物種類有牛肉麵,魯肉飯同唔同嘅台灣小食。

木瓜牛乳

鹹蛋黃芋泥球

胡麻汁涼拌苦瓜

最後,我地點左一份伯爵茶凍芋圓配粉粿作呢餐嘅總結。伯爵茶凍芋圓,係芋圓拌上茶味凍糕嘅特色甜品,芋圓口感軟糯,而伯爵茶味亦非常香濃,甜味調較得宜。配埋粉粿,冰冰涼涼嘅感覺令人喜愛,再加上綠豆同黑珍珠,食落甜而不膩,軟糯交融埋一齊,美味可口。

伯爵茶凍芋圓配粉粿

整體食物味道好,店員有禮親切,店內環境亦令人真係感受到台灣風情,下次會再黎。

木瓜牛乳
鹹蛋黃芋泥球