滾爺火鍋 (上海街)

Bubbly Feast Hot Pot (上海街)
📌 滾爺火鍋 - 旺角上海街428號地舖🗓(22/10) 星期日 ⏰ 下午4:30左右 💈特式:近日天氣逐漸轉涼,又係出動打邊爐嘅好時機,但任食火鍋都開始食到厭,所以今日就去到旺角搵左間出名食椰子雞鍋嘅火鍋店同大家去試下。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:餐廳係以散叫為主,但都有一些2至6人套餐選擇,除咗椰子雞鍋之外,佢地其他湯底大部分都係用上湯熬製,而家等我同大家講下🍲味道先。🥥🐥招牌椰子雞鍋 $2️⃣4️⃣8️⃣ - 個椰子雞鍋係職員現場用兩個椰青同兩個椰皇,再加埋d椰子肉同馬蹄去烹製,全程無加到一滴水,完全係可以享受到椰青同椰皇嘅香同清甜。雞就有半隻份量,係用上新鮮雞,所有材料加埋一齊熬製,待湯底在滾起再焗幾分鐘,先飲一碗椰味濃郁嘅湯底,再食嫩滑重雞味嘅鮮雞,一大享受,最尾個湯底比我一滴不漏地清晒。手打四寶丸 $8️⃣8️⃣ - 四寶丸分別係牛丸/蝦丸/墨魚丸/鯪魚丸各兩粒,全部都係自家製手打,上枱隻碟亦都好特別。新鮮打手嘅丸一向都係特別好食,呢四款丸都各有唔同口感/特式,當中我最鐘意就係墨魚丸同蝦丸,用料十足。🦐手包鮮蝦雲吞 $4️⃣4️⃣ - 呢個價錢有4粒,都係餐廳自家純手工包製,比起出邊
📌 滾爺火鍋 - 旺角上海街428號地舖
🗓(22/10) 星期日 ⏰ 下午4:30左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

手打四寶丸

🦐手包鮮蝦雲吞 $4️⃣4️⃣ - 呢個價錢有4粒,都係餐廳自家純手工包製,比起出邊食到嘅雲吞細粒,今餡料都好豐富同飽滿,而且塊皮入口好煙靭,每粒雲吞入邊嘅蝦肉亦都爽口彈牙。

🥟手包韭菜餃 $4️⃣0️⃣ - 呢個都係4粒,淥熟後晶凝通透,睇到入面滿滿嘅餡料,韭菜味濃,仲有一陣好強烈嘅香甜,真係一個不錯嘅選擇。
手包鮮蝦雲吞/手包韭菜餃

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 餐廳飲品都好多選擇,有椰青椰皇/紅白酒/啤酒/汽水同樽裝茶等等,我就當然叫打邊爐唔一定少得嘅大樽裝啤酒啦。

🍽環境:環境裝修以黑色為主,分上下兩層,樓下以梳化卡位為主,樓上就係較大張嘅圓枱,餐廳環境及醬料區都keep到整齊乾淨,座位亦坐得舒適。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:餐廳職員好nice,會同客人好詳細咁解釋餐牌,係幫忙處理湯底時亦會比足夠時間客人影相打卡,適當時亦會主動詢問客人需唔需要加湯之類。

💰💸價錢:今日咁樣一餐連埋椰子雞鍋底,埋單都係$5️⃣0️⃣0️⃣左右,佢比到你呢個環境/味道/質素都叫做合理,

🐲💬總結:我覺得呢間火鍋店都做得好出色,地點又就腳,雖然價錢唔講得話好平,但勝左質素取勝。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍
2023-10-22