2012-11-04 220 瀏覽
今天沒進食午餐,跟著便到佐敦練舞,所以下堂後已感到非常肚餓。途經澳洲牛奶公司,居然祇得一位食客在排隊,加上差不多已一年沒有幫襯,咁就决定下午茶就係呢度食啦。因我不太喜歡佢哋嘅套餐,尤其佢哋嘅湯意粉並不是我那杯茶,所以今天寧願點散餐 - 炒蛋多士、杏汁燉蛋及熱檸檬茶。炒蛋多士 - 仍然保持一貫的嫩滑,有很濃濃的蛋味 不過今次我覺得味道咸了一點及油多了少許,但配合香脆的多士,仍然覺得非常美味。杏汁燉蛋 - 澳洲牛奶公司的燉蛋及燉奶的水準素來非常之高;今次仍看到蛋面上平如湖鏡,當我舀一匙,嫩滑的甜蛋就從口滑進去,又唔會過甜,食到淡淡的杏仁味加上濃郁的蛋味,水準依然咁高咁好味,冇令我失望。

炒蛋多士 - 仍然保持一貫的嫩滑,有很濃濃的蛋味
炒蛋多士
杏汁燉蛋
題外話/補充資料: 當我想埋單計數時,連續有兩位年青伙記對我視若無睹,掉頭就過,我諗佢哋可能唔識計數;最後,都係由一位中年資深伙記走過來同我計數,其實佢哋啲服務水準多年來我心中有數,所以並沒有感到不快。 但如果食客們唔能夠接受佢哋低嘅服務水平,甚至接受唔到擠迫的地方進食,我奉勸千萬別幫襯,以免惹致一肚氣。
2012-11-04
炒蛋多士