2020-01-27 405 瀏覽
這晚去到尖沙咀君怡酒店內的中高檔火鍋雲長小龍坎老火鍋吃晚飯。由於餐廳位處酒店內,都坐得幾舒適,侍應亦都好友善,會同我地吹下水。餐廳提供嘅主要湯底包括麻辣、芫荽皮蛋、藥膳、蕃茄,我哋揀咗麻辣茄蕃茄鴛鴦鍋。湯底嘅味道都唔錯,麻辣嘅湯底係小辣,對於我來講辣度適中,蕃茄湯底味道鮮甜,又帶點酸,幾開胃。火鍋配料嘅選擇都唔少,而且每款嘅味道都唔錯又新鮮,價錢屬於中高檔,所以配料嘅質素都唔差。佢哋嘅蝦滑非常非常彈牙,韭菜餃亦非常好味,穀飼黑豚肉肥瘦適中,鴨血勁好食,功夫土豆片勁薄,係火鍋最佳拍擋,即炸魚皮新鮮即炸勁脆,薯粉爽滑彈牙。在Facebook打完卡仲有豆沙鍋餅或紅糖糍粑餸,份量好多,味道唔錯。另外加$99就可以買到一人份海鮮拼盤,有大大隻爽口大蝦、活鮑魚(上枱後仲識郁㗎 ! ),同埋有幾個貝殼類,每一隻都大大隻,冇沙,好新鮮。兩個人食以上咁多野都食到非常飽,賣單八百幾蚊,價錢已包加一和醬油茶錢。