2024-01-17 789 瀏覽
一入到店裏面,就聞到咗陣陣薑香,心諗,呢個冬天,終於可以嚟啲暖笠笠嘅嘢喇!試咗佢哋嘅鴛鴦湯圓,一碗五粒,啱啱好俾你品嚐到芝麻同花生兩種風味嘅湯圓。每一啖,湯圓嘅糯米皮都彈牙得黎唔會太過悶腍,入口即溶,真係掂喎!芝麻嗰啲,墨黑又香糯,咬落去麻麻地嘅,每粒都好似一顆充滿秘密嘅小寶藏。而花生嘅啊,醬香又濃郁,有種回甘嘅甜味,係咁道地嘅好滋味㗎!店家啲薑汁湯圓亦同樣出色,熱辣辣嘅薑水濃郁,但係又唔會辣到蓋過湯圓本身嘅味。個湯真係足料又足味,湯底夠辣夠熱,瞬間暖笠笠,啖啖都令人心頭暖笠笠。😌如果你係湯圓愛好者,呢度肯定會令你笑口合唔攏!我仲會記得路過呢一間店嗰陣子喺口袋揣咗幾包急凍湯圓帶返屋企,預備隨時溫暖自己呀!🍵🥢🌟