2023-12-21 74 瀏覽
嘩,今次行過東涌終於試到Saigon Etoile,係一間專賣越南街頭小食嘅店。一入到去,店舖嘅感覺親切得滯,三張枱同埋一排攤位座位,睇落好實在。 首先嚟個越式咖啡,咖啡不失為暖笠笠嘅開場白,雖然個人覺得佢嘅濃郁程度未夠深,但係甜度恰到好處,啱曬唔鍾意太甜嘅我。點了份牛肉河粉來嚟,肉片厚切得嚟鮮嫩多汁,撈埋個湯汁,咸香得嚟唔死鹹,真係街頭小食嘅極品。河粉條條分明,入口滑溜,啖啖惹味。舖面小小,但呢碗河粉絕對係掂嘅!法包配炒牛肉又點會錯過?開餐,法包外脆內軟,牛肉咬落去Q彈得嚟不腻,簡直係順滑爽口嘅完美match,一番品嚐下嚟,完全可以話係傳統同創新嘅美味融合。總括來講,呢度提供嘅都係港人對越南街頭小食嘅地道體驗,無需要太複雜嘅味覺刺激,越式糸糕同牛筋湯,每樣都實在,食到心滿意足。下次有機會,一定會再嚟,希望到時餐單上可以有更多新鮮刺激嘅選擇!🍲🥖🥤