2024-03-22 372 瀏覽
大家最近係咪成日返大陸食好西呢?咁又係,深圳的確好多美食好吸引,但係有時放假,唔想過關留港消費嘅你,如果想食大陸美食,係咪又唔得呢?咁又唔係嘅,其實深圳都好多過江龍黎左香港,而今次介紹這間是比較早期已經進駐香港,在內地有一定人氣嘅酸菜魚!在內地連續兩年榮獲「中國酸菜魚十大品牌」,更加是米芝蓮認證酸菜魚專門店環境方面:清一色以Tiffany Blue色調作為品牌顏色的姚姚酸菜魚,店內裝修全部統一採用小清新Tiffany Blue風格,加上主打「酸、辣、麻、酸」兼備,令人垂延三尺的菜式,讓其在內地酸菜魚佔了一個較高地位,就算來到香港,也可以保持一定水準食物方面:麻辣香鍋(麻辣鍋底)$48起(再自選5款或以上配料)麻辣香鍋係我今次主打推介菜式,整個香鍋可以自由搭配,豐儉由人!可以選擇嘅配料多達30多款,有肉,有葷菜亦有素菜!香鍋的精髓,就在於菜品新鮮多變,麻辣油鮮香麻辣。人多還可以叫多幾款配料,很適合喜歡吃辣的朋友們!神仙组合(酸菜魚+北京烤鴨)$338起來酸菜魚專門店,又怎可以沒有酸菜魚呢?如果不喜歡吃辣的朋友們,我就推介這個神仙組合!神仙组合有多種套餐,任君選擇!同樣豐儉由人!我們選擇了
大家最近係咪成日返大陸食好西呢?

環境方面:

食物方面:
麻辣香鍋(麻辣鍋底)$48起
(再自選5款或以上配料)

神仙组合(酸菜魚+北京烤鴨)$338起

我們選擇了雙人套餐$338
套餐包括:姚姚酸菜魚(精裝版)
+ 北京烤鴨(半隻)+孜然椒鹽鴨架
姚姚酸菜魚(精裝版)
大家不要見到(精裝版)三個字,就以為份量好少(因為我都以為係好少)上枱發現份量很大,餐廳特別挑選肉多刺少的鮮鱸魚,並集「麻、辣、香、酸」
於一身,口感酸爽,鮮味十足,加上配菜,令到整碟酸菜魚,口感十足!

北京烤鴨(半隻)
香脆的鴨皮,一口咬下去多汁飽滿!皮下油脂平均之餘且口感香脆,啖啖滋味。加上包皮配菜,令到層次感很豐富!

孜然椒鹽鴨架
將鴨架加些簡單的調料做成椒鹽鴨架,果然美味可口!

整體來說,香港版絕對不會輸給內地,水準絕對保持!
  • 姚姚酸菜魚
  • 麻辣香鍋