2024-02-02 754 瀏覽
喺這間太元樓嘅美味之旅,真係一次食指大動嘅體驗😋!點了傳統水晶肴肉,冰涼嘅肉質加上脂肪部分嘅Q彈,肉嘅鹹香同那口感,真係得嚟又惹味!糖醋愛好者嘅我哋,當然唔會錯過糖醋魚塊。啖啖魚肉,外酥內嫩,醋香四溢,食落去鮮味爆炸,正到爆炸🐟!再講吓佢哋嘅小籠包,啱啱出爐嘅熱氣同埋肉汁包裹住嘅嫩肉,一啖咬落去,鮮滑得嚟又唔膩口。黃金蝦嘅「起沙」,每一啖都黃澄澄,沙沙嘅蛋黃撲鼻而來,又脆又香,蝦彈牙得嚟蛋黃味夠晒緊緻!妙齡乳鴿呢,實在係咁滑咁嫩,烤到金黃嘅皮脆嘅啱啱好,完全唔干,當真值得一試。至於金磚豆腐,外皮煎得酥脆,裡面滑嫩,吃落去口感上佳,雖然我會鍾意多啲鹹味,但呢一點點小小嘅希望都無礙整體美味。最後還有上海炒年糕,彈牙嘅年糕伴隨著鹹香醬油同新鮮配料,賣相精緻味道一流。嘆住呢啲美食,心情都好起嚟,尋味之旅,樂而忘返🍽👍!