2021-10-11 733 瀏覽
周不時行街都會見到時代冰室光鮮既招牌,一眼望過去相當有懷舊嘅特色,充滿時代感。今晚決定TRY TRY佢,入到去店鋪夠大,座位夠舒服,餐牌選擇非常之豐富,有別傳統茶記,絕對可以迎合不同口味的人士。🥢古早滷肉燥飯伴鹽酥豬扒 $62滷汁氣味飄香,油脂豐富更為潤口滑嫩,配埋香口既鹽酥豬扒超級下飯😋 滷過的雞蛋亦好入味。🍴重量級美國西冷牛扒 $98果然係重量級,非常大份,比起肉眼脂肪會較少,不會太肥膩,幼嫩中帶少許咬口,牛肉味道香。另外可以配飯/意粉/薯菜/沙律菜/黑椒/蒜蓉汁/洋蔥汁,我地選擇了沙律蒜蓉汁,味道都好夾。飲品方面我叫左火山華田脆脆冰,朋友叫左黑牛冰,非常有港式味道既飲品。🥢滷炸妙齡脆乳鴿 $48乳鴿外酥里嫩,保留肉汁,食落肉嫩多汁,連骨頭都是酥的,好惹味,非常推薦。🥢王牌瑞士雞全翼2隻 $26瑞士雞翼係香港人嘅集體回憶之一,冇咩人唔鍾意食,瑞士雞翼的精華在於醬汁,雞翼放進去浸焗,時間越長雞翼就越入味,味道甜甜的,大人細路都鍾意食。🍴黑糖水果雪山一口西多士 $43煎炸得香脆甜甜的港式西多士,絕對是港式茶餐廳的名物,再配上黑糖/水果/雪糕,為晚飯完美作結。

🥢古早滷肉燥飯伴鹽酥豬扒 $62

🍴重量級美國西冷牛扒 $98