2015-10-30 435 瀏覽
工作中忙裡抽閒既時候,與同事突然一致地想食拉麵,即刻search到公司附近既呢間小店!由於整條街大多數以韓食店為主,不過紅色招牌既拉麵店都好易搵到!店內裝修簡潔,保留日本傳統拉麵店既格局,一行約有10座位,bar檯位正正望住廚師以熟練既姿勢料理出一碗碗熱辣辣既拉麵!背後牆上既衣架可掛上外套,設計細心!各款拉麵以各個將軍名而命名,要邊個將軍好呢?!最終揀左四國香蔥油湯底拉麵,其他拉麵店無,呢個幾特別!豬骨湯底無足利將軍咁濃同油,但大量清香既蔥花好香,而且唔會愈食愈咸,麵質彈牙,薄切既叉燒肥瘦適中又唔韌,加上黑椒粒鋪面更香口,真想食多幾片!+$10既溏心蛋軟軟的,半融既蛋黃色澤鮮艷,入口即溶,果然無加錯拉麵本身已夠味,但好奇心試下檯面既調味料,紅色果個辣椒油幾夠辣,黑色果個係叉燒上既黑椒油,仲有一支店長既特製魚油,好香魚味,唔錯喔!至於同事既黑蒜油豬骨湯拉麵,我試左啖湯,湯底更濃!
各款拉麵以各個將軍名而命名,要邊個將軍好呢?!
豊臣將軍拉麵
至於同事既黑蒜油豬骨湯拉麵,我試左啖湯,湯底更濃!
足利將軍拉麵
2015-10-27