築間酸菜魚

2024-05-08 0 瀏覽
我真係好鍾意食酸菜魚,近排見到一間來自台灣既首家台式酸菜魚,開喺銅鑼灣就諗住去試吓!我覺得呢度好正嘅就係佢竟然有一人份嘅酸菜魚!啱晒我呢啲有時一個人想去食嘅人,如果唔係約朋友仔去食酸菜魚都有排約😂而且呢度嘅魚類選擇超級多,唔單止可以食酸菜魚,仲可以食到台式嘅其他魚料理。我今次就有食到佢嘅酸菜魚,估唔到味道都幾好喎。佢酸辣平衡得啱啱好,而且感覺上冇中國大陸食嗰啲咁油膩~ 配料裏面有好多薯粉芽菜都已經有齊晒,一個人食都一定好夠飽!另外我貪得意叫咗佢一個地道台灣料理叫做嘉義砂鍋魚,非常之特別佢係炸咗條魚,然後用沙茶醬同埋其他唔同嘅香料去炒,味道都幾特別。如果嚟到舖頭想試吓酸菜魚以外嘅嘢都可以試吓。仲有因為呢間係台式餐廳,所以點少得台式小食同埋飲品!我就叫咗佢嘅甜不辣同埋雞軟骨,都相當之惹味可口,尤其是甜不辣非常之煙靭!拍得住台灣嘅夜市~ 嘢飲方面就揀咗冬瓜檸檬茶同蜂蜜檸檬茶,唔單止可以解除油膩感,而且有落好舒適,啱晒同呢一啲酸菜魚一齊飲呀!