2019-08-18 213 瀏覽
喺中環揾餐晏仔食都好難,唔係因為選擇少,而係度度都好多人,真係好難揾位呢日走咗入利源西街睇下有乜食,發現咗呢間小店,見價錢都okay就決定去馬餃子款式都幾多,而且可以選擇煮法另可以選擇加$4要雙併,彈性都幾大留意左上角可以因應自己需要合併A、B或C類食物我同朋友點咗一份ABC同一份AB,已經食到好飽先講講餃子,因為我地想食健康啲,所以全部揀晒湯餃餃皮好薄,餡料唔多唔少,啱啱好做到一口嘅效果呢度嘅肉餃子都係以豬肉為主,無論係粟米、韭菜、薑蔥定蒜芯都好,全部都好好食好似食肉餅咁一舊死實就會大扣分,但豬肉要打得鬆其實都幾考功夫,三一餃子就做得幾好,豬肉鮮味得嚟有肉汁,加少少辣醬或醋真係好好味豆漿蝦皮湯米線真係幾香荳味,成個麵好清但唔寡,飲咗好多啖湯都唔覺口渴,應該係無味精鰹魚昆布湯烏冬都係清清地嘅,烏冬彈牙,早知佢啲嘢食咁健康就嗌一份煎餃放肆下😩結果都係嗌咗個香口嘢,炸餃子雞翼佢表皮炸得好靚,油膩程度比想像中低咬落熱辣辣但肉仍然好嫩,留出嚟嘅油汁有少少芝士味咁 入面包咗少少肉,都係嗰啲鬆化豬肉餡,好正好味到連雞翼尖都飲食到乾乾淨淨

餃子款式都幾多,而且可以選擇煮法
另可以選擇加$4要雙併,彈性都幾大
留意左上角可以因應自己需要合併A、B或C類食物
我同朋友點咗一份ABC同一份AB,已經食到好飽

蝦皮韭菜豬肉餃、薑蔥豬肉餃

蒜芯豬肉餃、粟米豬肉餃

先講講餃子,因為我地想食健康啲,所以全部揀晒湯餃
餃皮好薄,餡料唔多唔少,啱啱好做到一口嘅效果

豆漿蝦皮湯米線

鰹魚昆布湯烏冬

餃子雞翼

結果都係嗌咗個香口嘢,炸餃子雞翼

佢表皮炸得好靚,油膩程度比想像中低
咬落熱辣辣但肉仍然好嫩,留出嚟嘅油汁有少少芝士味咁
入面包咗少少肉,都係嗰啲鬆化豬肉餡,好正
好味到連雞翼尖都飲食到乾乾淨淨

追加生菜、魚片頭、蘿蔔