呢度嘅午市係專食點心嘅點小館,一到晚市就會搖身一變,變做專食烤魚嘅旺旺烤活魚。除左烤魚,佢仲有酸菜魚、雞煲同邊爐,多人嘅話可以一次過滿足哂咁多個願望。首先,不得不提嘅係呢度嘅服務真係一百零一分。我哋對烤魚嘅魚種選擇都唔太熟悉,店員好有耐心咁逐種同我哋解釋佢哋之間嘅分別。我哋當中有一位朋友唔係好食得辣,佢又會向我哋介紹同推薦湯底,對待食客十分有耐心。呢度嘅烤魚總共有三種魚可以揀,分別係魽魚、筍殼魚同埋沙巴龍躉。根據待應哥哥嘅介紹,三種魚都係偏少骨,得條大骨。頭兩種嘅肉質都會係滑身,而龍躉嘅肉就會厚身同彈身啲。Size黎講咁梗係龍躉贏哂,而筍殼魚就會偏細條。最後綜合哂咁多樣野,我哋揀左魽魚加香辣湯底一試。佢個湯底可以揀辣度,咁我哋就揀咗BB辣,唔食得辣嘅朋友仔都接受到。配菜方面,我哋足足叫左7樣。佢本身個湯底入面都有白蘿蔔、豆卜、炸蒜頭、金菇等配菜。其中酸菜係佢推薦必加嘅,我哋一食就表示十萬個認同。佢個酸菜本身個酸鹹味豐富左個香辣湯底,而且勁吸湯,又可以中和到個辣油嘅油膩感,我都強烈建議一定要加!響鈴周圍都有,但係咪間間都會翻炸出嚟俾你?佢呢度就會!炸完之後更加香口脆口,唔會話一浸落去就冧

招牌烤魽魚鍋

酸菜
萵苣

響鈴

響鈴周圍都有,但係咪間間都會翻炸出嚟俾你?佢呢度就會!炸完之後更加香口脆口,唔會話一浸落去就冧哂,吸湯之餘仲脆身。
紅薯粉

呢度嘅薯粉係幼身同薄身嘅,比起出邊厚身同粗身薯粉更加吸湯,唔使煮好耐都已經入味,仲要係保持到煙煙韌韌。
三拼餃類

呢個拼盤有兩款餃子(韮菜餃、水餃)同埋雲吞,全部都係手工餃,食起上嚟皮薄餡多,入邊嘅蝦仁、豬肉、菜都好足料,仲唔會一煮就散開晒。
二人肥牛

佢個肥牛係手切的,就算淥耐左食落都嫩口,肉味都有喺度,不錯不錯。
黃金炸蝦餅
厚肉蝦餅

呢個蝦餅震驚咗我哋,我哋一致認為係食過最好食嘅蝦餅。佢係即刻炸,炸到好脆,而且佢嘅蝦肉係打到超級彈牙,好厚嘅一塊,入邊仲會有啲細細嘅蝦肉仔,俾到你好豐富嘅口感。
2022-07-14
招牌烤魽魚鍋