2023-07-29 16 瀏覽
只要係深水埗區探索下,可以搵到唔少特式小店,川大哥呢間店以黑色為底色,配上啡木傢具,同唔同形狀嘅燈具。餐點以烤魚、火鍋、串燒作主題,今次就揀左青藤椒烤魚、蒜香燒蜆、羊肉串、雞腎串烤魚有4款魚供選擇,包括鴨咀魚、海鱸魚、江團魚和巴沙魚,今次揀左青藤椒烤海鱸魚。首先魚係超級大條,再加上青藤椒和其他調味料,配料有菜、豆卜、冬瓜等。魚係先炸過嘅,所以特別香口。我一口咬下去,能感受到魚肉的鮮嫩和青藤椒的微辣,十分開胃,咬完先食到魚味,青椒嘅麻味再嚟,魚肉烤得恰到好處,不會太過乾柴,配菜吸收左調味精華,同樣好食接下來是蒜香燒蜆,蜆的鮮甜與蒜香的香氣混合在一起,底層有火烤,維持溫度羊肉串燒得幾好,羊肉的香氣和調味料的味道混合在一起,最後是雞腎串的口感非常好,十分嫩滑,不會太過腥臊。飲品方面有多款玻璃樽仔裝嘅汽水,當然都有啤酒

飲品方面有多款玻璃樽仔裝嘅汽水,當然都有啤酒