2021-03-24 1883 瀏覽
Supreme steak and grill 我都算係睇住佢開由佢外部同內部裝修 以至到菜式 其實一早都想試 只係時間唔岩 返工未開 放工已經闗門幸好今日有假期可以偷一偷閒 試下自己地頭既新店走極致簡約路線 配合射燈同陽光佈局已經係好日式情 沒有一點多餘的裝修若然不告訴你位處深水埗 我會覺得在原宿內街的一家餐廳(又有思念日本的情緒了) 餐廳簡單 一目了然 全日餐或扒餐 價錢有不同的定位 任君選擇 內裏空間感極好 因為樓底面積佔據2層 枱與枱之間 有著極度寬闊的距離 疫情下 這種佈局相當有信心牆身水泥色 不造作 掛上少許畫像植物已分別致 三文魚明太子茶漬飯 $80淨係賣相已經收買左我 我無諗過會係如此豐富有質量 香煎三文魚配上明太子 再加飯素佈滿整個飯面 色彩絢麗奪目這一個先聲奪人的茶漬飯 最令我驚喜係 用上濃濃的玄米茶作漬飯 多少就自己調控 將WASABI撈在飯中 淡淡都是日本情懷味道上令我感到已經來回一趟白川鄉   食左一餐地道米飯一樣三文魚很香口脆嫩 加上明太子一同品嚐 就是此刻無價 加上味道以及環境氛圍 加分和牛釀大啡菇漢堡伴薯條 $70遊走日本後 來到了澳洲?!  作為一間會
由佢外部同內部裝修 以至到菜式
其實一早都想試 只係時間唔岩 返工未開 放工已經闗門
幸好今日有假期可以偷一偷閒 試下自己地頭既新店

走極致簡約路線 配合射燈同陽光
佈局已經係好日式情 沒有一點多餘的裝修

若然不告訴你位處深水埗 我會覺得在原宿內街的一家餐廳
(又有思念日本的情緒了)

內裏空間感極好 因為樓底面積佔據2層

和牛釀大啡菇漢堡伴薯條 $70

遊走日本後 來到了澳洲?!  作為一間會以扒作為主食的餐廳
肉類和素材一定會有相當嚴格挑選
淨以外表去討論 簡潔有份量 沒有半點多餘的污點在這個漢堡上
廚房內的紀律 我相信是有一定規格 而且廚師的自我要求都相當高

A4和牛和大啡菇 都是可以自己一支獨秀的食材
雙互配合可以互相輝映 加上不同的細節 這個漢堡來底調但富有驚喜
牛油生菜、松露沙律醬、MOZZARELLA芝士 香而不膩 質量很好
而且薯條更是由一整個薯仔切條而成 香脆爽口

麵包都烘烤得恰到好處 沒有過火也保留了脆香溫度
一切就到底 不會對未落刀的地方做成太大破壞 感覺就很利落乾淨
食落每一啖都可以感受到每一種食材的味道和新鮮感

最後吧 來一杯洋甘菊作結 清一清喉嚨 去一去油膩