2023-07-31 666 瀏覽
616牛肉火鍋專門店全港有十幾間分店,設計以港式懷舊雜貨店為主題,今次來到大埔翠怡街呢間,小店主打牛肉刁鑽部位,以ipad你自助落單,除左牛肉部位刁鑽之外湯底都好有特色,平時掃街食牛雜就食得多,用牛雜湯底打邊爐都係第一次聽,真係你諗唔到既都可以係呢到搵到特別係鍾意食牛肉既朋友🐮依到既牛肉會令你眼花撩亂😺湯底之多會令你食慾大開除左牛雜湯仲有香港人最鍾意的沙嗲牛湯,但今次我就揀左最清既牛骨湯底🐮牛骨湯底有大量牛骨牛腩同蘿蔔,記得飲碗湯先開始打邊爐,有淡淡嘅藥材味🤤好好飲,記得食埋啲牛腩,炆得好淋入晒味🐮信州和牛肩胛日本長野縣直採到港😍油花超靚肉質鮮嫩👍🏻重牛味🐮牛駝峰肉夠嫩又香😼不小心煮耐左都不怕老奶味重🐮蘇格蘭雪花胸肋雪花紋油脂口感層次豐富😸肉質嫩滑🐮加拿大艾伯塔嫩池板油香跟肉味香濃比例也平均口感軟嫩🫶🏻有入口即溶的感覺🐮橫隔肌牛味最濃厚嘅位置🤤鍾意食牛之人一定會揀🐮肩胛翼板肩胛翼板切成細細塊淥幾秒就食得又鮮味又香🐲滑尾龍牛嘅後腿肉廚師加入生蛋🥚,肉加蛋攪勻後令纖維鬆化入口又滑又富肉香👍🏻🍜 鮮製手打烏冬手打烏冬係幼身嘅吸埋湯底好香🥳記得最後先食 吸收牛既精華食到一半覺得唔夠濃味自製左新

🐮牛骨湯底

淥幾秒就食得
又鮮味又香

🐲滑尾龍
牛嘅後腿肉
廚師加入生蛋🥚,肉加蛋攪勻後令纖維鬆化
入口又滑又富肉香👍🏻

🍜 鮮製手打烏冬