就算間餐廳幾唔好食我都好少會特登俾負皮,叫做俾多次機會,但今次真係極失望😠其實今次係第二次光顧,仲要特登揀黎食自己生日飯,皆因兩年幾前食過覺得幾好所以好有信心,結果⋯一行五人,揀左A5和牛放題(因為對上嗰次未有和牛級數,算係嚐鮮)。其實我哋都好明白呢個價錢($398/位)喺日本先勉強食到無特別級數嘅和牛放題,更何況A5,更何況香港🤨所以我無太高嘅期望。結果的確中規中矩,唔合格嘅A5,但有一般和牛油脂旨味。今次贈送嘅海鮮拼盤完全唔新鮮(但上次有埋龍蝦兩食嗰次係幾好),鮑魚味如嚼蠟都算,唔小心戳破內臟竟然腐臭到成個碗唔可以繼續用😖蠔同扇貝正常,甲羅燒太死鹹。虎蝦喺正常火力下一係難變色,一係容易燒乾,呢個就當我哋技術不純啦~但當中的確有食到「霉」蝦肉,確實大而無當!早左差不多一個星期預訂,竟然食得仲淒慘過出面walk-in 嘅餐廳😂服務就「出色」到不行了~相信係疫情影響,周日晚上只有幾枱客人,而餐廳一方亦將我哋呢幾枱安排到較後方嘅位置入座,其實係無問題嘅~問題係全部樓面竟然企哂喺reception,離大家勁遠,有時需要服務就要示意好多下先見到我哋!客人咁少都咁我好納悶🌚另外,雖然大家有共識約

和牛拼盤

海鮮拼盤

另外,雖然大家有共識約個半小時左右要last order,但一般放題店都會選擇由服務員/ 點菜平板電腦提示,結果兩樣都無,突然斷左點菜系統⋯或者係我哋picky,我哋應該盡客人義務,唔可以依賴服務員,要時刻睇住時間,或者校返個鬧鐘咁。

無論如何,食材、服務都為我呢個壽星蒙上大大片陰影面積,亦好愧疚向同行友人們推薦左呢間餐廳⋯生意唔好都可以經營得咁隨心所欲,我就唔會再貼錢買難受,大家都三思而行啦~
生日