餐廳: 隨心
資訊:

2019-11-30 1685 瀏覽
今日做完gym就黎左附近呢條鰂魚涌呢條食街海光街食返個post workout meal。營養師話做完運動應該補充蛋白質同適量碳水化合物。食呢間海南雞飯就啱曬。但係又見呢度店名有華人喇沙咁大隻字,又心郁想試。決定叫呢度招牌菜,海鮮喇沙($80),加個海蜇雞絲沙律($38)等我可以食多啲雞,又不至於浪費啲飯。海蜇雞絲沙律黎到係超大份,呢個價錢真係抵食,用既雞脂肪唔多,啱曬健身人士,食完呢個我既蛋白質夠曬數!雞中間加埋海蜇,令口感軟中帶爽,正啊!海鮮喇沙果然係招牌菜,首先湯底椰香味夠重,帶微辣,對平時唔食辣既人黎講,絕對係接受到既程度。湯底濃郁,所以啲麵都好掛湯,啖啖味道都好豐富。配料有兩件超索湯既豆腐,一咬就必曬啲喇沙湯出黎!蝦有兩隻,味道幾鮮彈,肉質唔會好霉。魚片亦夠彈牙。仲有半隻蛋添。喇沙傳統就係用米粉加米線,口感咬落有爽有嫩好特別架。時間尚早,比我趕上午餐尾班車,加$2已經有杯飲品,冷熱同價。我叫左熱檸檬薏米水,味道有蜜糖甜味,加上檸檬既酸味,係幾開胃解膩既飲品。呢度上菜幾快啊。侍應亦好友善,背景音樂播住廣東歌純音樂,好令人放鬆。絕對唔係一般茶記。
但係又見呢度店名有華人喇沙咁大隻字,又心郁想試。

海蜇雞絲沙律
雞中間加埋海蜇,令口感軟中帶爽,正啊!

湯底濃郁,所以啲麵都好掛湯,啖啖味道都好豐富。
海鮮喇沙

配料有兩件超索湯既豆腐,一咬就必曬啲喇沙湯出黎!
蝦有兩隻,味道幾鮮彈,肉質唔會好霉。

熱檸檬薏米水

2019-11-30