2023-05-02 120 瀏覽
到駱駝漆大廈血拼後,相約友人到呢間AST 餐廳食個泰西fusion 菜。樓上鋪既好處就係地方大,裝修靚,枱與枱之後好闊落,坐得好舒服🤗好欣賞餐廳整左個流水道裝置,上面有彩色燈飄浮好治癒呀😗叫左個二人套餐加48蚊升級芒果糯米飯做甜品再散叫左兩杯特飲首先上個暖笠笠既椰子🥥雞湯,好清甜好足料,淨係聞都已經feel到佢椰子落左好多椰子肉,雞仲係好滑,湯唔會好油 ,飲哂都冇咩罪惡感😂青木瓜沙律🥗份量十足,蝦好新鮮,唔會雪到凍冰冰,酸酸地好開胃。小食拼盤份量好多,其中炸蝦餅同埋燒菠蘿串值得一試。蝦餅好彈牙同好鬆軟,口感一流。菠蘿冇浸過鹽水,完全無渣,燒完甜上加甜黎到主菜,黃咖哩炒軟殼蟹賣相好吸引,軟殼蟹好鬆脆,我好鐘個咖喱汁唔會好辣、同埋夠杰身 ,可以被手抓餅同其他配料扣住 , 每口都食到濃厚既咖哩味。馬拉盞炒通菜,唔會好油又唔會鹹,見到冇tune 過色都咁綠就知新鮮啦😗甜品時間連芒果糯米飯都係大份都爆登,仲要好細心咁飯同芒果已經分左做兩份,連雪糕都有兩球omg😱 好有驚喜 認真我好似冇食過跟雪糕既芒糯,其實又幾夾喎,將雪糕夾埋飯一齊食,肯係有食緊雪米糍 既感覺😬之後仲叫多咗個好少地方有得食嘅🎃南

樓上鋪既好處就係地方大,
裝修靚,枱與枱之後好闊落,坐得好舒服🤗

好欣賞餐廳整左個流水道裝置,上面有彩色燈飄浮
好治癒呀😗

叫左個二人套餐加48蚊升級芒果糯米飯做甜品
再散叫左兩杯特飲

椰青雞湯

青木瓜沙律

菠蘿冇浸過鹽水,完全無渣,燒完甜上加甜

小食拼盤

黎到主菜,
黃咖哩炒軟殼蟹

馬拉盞炒通菜

甜品時間

芒果糯米飯配雪糕

之後仲叫多咗個好少地方有得食嘅🎃南瓜雪芭
造型非常可愛,有得睇有得食見到都開心,其實係充滿淡淡嘅南瓜味加上香濃嘅奶味雪糕,而且唔甜 ,應該係店舖自己整嘅

南瓜雪芭

最後,不得不提飲品。Ast d飲品入口好清甜 ,感覺冇乜加糖,呢杯西貢少女,有好新鮮嘅熱情果味青檸味加梳打,解辣一流
西貢少女

臨走經過廁所門口先發覺原來有個VIP房,
職員話有得打麻雀唱K同埋打乒乓波,公司家庭聚會都算係一個唔錯嘅選擇。

個人認為AST係值得番兜嘅餐廳,不仿試試!
  • 芒果糯米飯配雪糕
  • 椰青雞湯