2018-09-17 69 瀏覽
用海膽來做主打菜式嘅餐廳真係少之又少,今日就同朋友慕名而來到呢間位於中環嘅日式小店,試一試佢以海膽為主創出的菜式,睇吓佢係咪真係可以滿足到我哋呢啲海膽控!餐廳細細都幾有特色!事不宜遲,即刻叫咗呢度嘅招牌煮打菜式『特級S2海膽杯』試試先呢個杯除咗有三層海膽,中間仲有蟹子吞拿魚帶子蟹肉海葡萄等等名貴嘅日本料理食材足足有十層高放喺香檳杯入邊真係賣相一流,口感豐富。『海膽燒岩蠔』豐厚既蠔肉加埋啲沙律醬焗到金黃色,面層再加海膽同埋蟹子,完全帶出蠔嘅鮮味,蠔燒得火候啱啱好,入口仲感覺到蠔的鮮嫩,好滑好香。『牛油果帆立貝洋風沙律』一睇就知呢個沙律都係走唔出海膽呢個主題㗎啦。不過除咗海膽之外,入邊仲有博切嘅帆立貝、幼滑嘅牛油果可以聯絡嘅沙律菜,口感既鮮甜又清新!『清酒鮑魚雞翼』呢個清酒鮑魚雞翼雖然冇海膽係入邊,但係雞翼入邊係包住一隻大大隻嘅鮑魚,鮑魚有陣陣嘅清酒酒香,而雞翼皮又夠好香脆, 當食咗幾道主打海膽菜之後食下呢個鮑魚雞翼轉一轉口味都真係唔錯。『S2特色火焰卷』呢個火焰卷真係好有特色,單體啲底嘅火焰就知呢個係一個吸睛火焰卷啦!面層嘅海膽同蟹子再加上沙律醬令到呢個壽司增添不少層次感,唔需要再點任何

餐廳細細都幾有特色!

特級S2海膽杯

『海膽燒岩蠔』
海膽燒岩蠔

『牛油果帆立貝洋風沙律』
牛油果帆立貝洋風沙律

『清酒鮑魚雞翼』
清酒鮑魚雞翼2隻

『S2特色火焰卷』
S二特色火焰卷

呢個火焰卷真係好有特色,單體啲底嘅火焰就知呢個係一個吸睛火焰卷啦!面層嘅海膽同蟹子再加上沙律醬令到呢個壽司增添不少層次感,唔需要再點任何醬汁都鮮味十足。

最後雖然都幾飽但係我都叫咗個好特別嘅『海膽雪糕』做甜品。冇錯,係海膽雪糕係咪好特別呢!海洋味嘅鹹味海膽混雜着甜甜香滑嘅雪糕真係好特別,亦都係師傅嘅大膽嘗試!
海膽雪糕

『芝士年糕』,呢個芝士年糕燒到皮脆而內軟,加埋紫菜包住一齊食特別可口。
芝士年糕

對於一個海膽控黎講,呢間小店來幾乎每一道菜都可以俾你品嚐到海膽,而且款式味道都超乎你所想,真係一間好有特色嘅海膽主打菜。