餐廳: Nafafa Thai Cuisine & Lounge
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-05-22 653 瀏覽
我一向都鍾意食泰國菜,見幾多人比正評呢間新開泰國餐廳,放工就約媽媽一齊食飯順道慶祝佢生日。餐廳裝修蠻有格調、室外觀景開洋,職員們服務貼心經常幫忙換碟,菜式擺盤超上鏡Appetizer 附送餐前小食> 不得不提餐廳係有比心機去挑選食材,菠蘿非常清甜多汁,上面係剁碎豬肉混入香草花生球,調味唔錯Grilled Thai River Prawn- Char-grilled fresh Thai river prawn with chilli lime sauce and nafafa peanut bar spice sauce 炭燒泰國大河蝦 > 店員提到河蝦喺泰國空運到港,唔怪得咁大隻。河蝦充滿炭烤香氣、蝦肉爽脆上面滿晒鹹鮮蝦膏,跟兩款自家製醬汁、媽媽鍾意有花生果款招牌醬料,我就喜歡點另一款青醬味道清新Tom Yum Soup- Famous Nafafa tom yum goong soup with prawn Nafafa 冬蔭功湯 > 我哋兩個都不嗜辣吩咐職員要少辣,飲落啱口味偏青酸而微辣,媽咪都接受到。裡面有隻一開為二嘅大蝦同樣爽彈味鮮、另有啲草菇唔錯。呢

Appetizer
附送餐前小食

Grilled Thai River Prawn

Tom Yum Soup
Nafafa 冬蔭功湯

> 我哋兩個都不嗜辣吩咐職員要少辣,飲落啱口味偏青酸而微辣,媽咪都接受到。裡面有隻一開為二嘅大蝦同樣爽彈味鮮、另有啲草菇唔錯。呢個湯最大特色係無咁杰身、椰奶味不重多咗陣清新香草味,飲落去好順喉唔會覺得好滯好漏

Cod Roe Rice Paper Roll
- Rice paper with Hakata cod roe, mixed salad sweet chilli soy sauce and nafafa peanut bar spice sauce
明太子米紙卷

> 媽媽胃口不大、點米紙卷同佢share份量啱啱好。中間的明太子成條香腸咁粗味道鹹鮮脆卜卜,捲著新鮮蔬菜絲點餐廳特製醬汁,味道幾舒服

Mango Sticky Rice
椰香芒果糯米飯

> 擺盤非常清麗、睇見啲芒果我就流口水!水仙芒真心清甜、欣賞!有3種口味的糯米飯分別係原味、班蘭同蝶豆花,上面有椰奶最重要係有炸綠豆仁灑面、正宗泰國風味。邊食邊點伴碟的芒果醬、掂!下次要再嚟食!

Nafafa Shaked Iced Lemon Tea

> 我點呢款手搖泰國檸茶以泰國紅茶 、檸檬、糖水為基底,店員好似調酒師咁搖勻所有材料,面有層泡沫入口有種獨特茶香、幾特別

冬蔭功湯
生日