🥢油麻地與佐敦中間有間打冷小店,位置喺冠南華對面,之前Lunch Time 時,已經試過佢地嘅滷水拼盤飯,覺得非常好食又夠抵食,印象中店家嘅辣椒油好鬼香又夠辣,所以已經留下深刻印象,突然間好想打冷就即刻諗起呢到,夜晚時間提供多款打冷滷水鵝片 ,滷水拼盤,蠔仔粥及湯品類別,最重要嘅係有香港少有嘅即炸雲吞,即刻call 班朋友去一齊試吓🥢生炸雲吞$60 (7粒)曾幾何時覺得香港冇好食嘅炸雲吞,之前要去澳門先食到,今次終於搵到一間超級正嘅炸雲吞,由師傅每日新鮮製作,即叫即炸的個樣子非常之吸引,每隻大小剛剛好,一口咬落去非常之熱係即炸,整隻都充滿鮮蝦味道,鐘意夾雜豬肉比例剛剛好,口味係傳統嗰隻炸雲吞口味,個人來講好鐘意🥢鴨蛋蠔餅 $88(小)/ $108( 大)即炸蠔餅炸得厚身,用上鴨蛋蛋味香濃又夠脆,夾起一件睇睇,蠔仔肉好飽滿,口感整個酥脆香口,蠔仔好多分佈平均,點魚露食係絕配🥢滷水拼盤$118鐘意呢到滷水拼盤,一碟已經樣樣有齊,啱曬想試曬咁多款嘅朋友,配上豬頭肉,鵝腸,大墨魚片,豬大腸,紅腸,大生腸,五花腩肉,配上索曬汁嘅芽菜底,每款都好香滷水汁嘅味道,由其鐘意鵝腸夠長好爽彈,生腸用上大生

🥢生炸雲吞$60 (7粒)

🥢鴨蛋蠔餅 $88(小)/ $108( 大)

🥢滷水拼盤$118
鐘意呢到滷水拼盤,一碟已經樣樣有齊,啱曬想試曬咁多款嘅朋友,配上豬頭肉,鵝腸,大墨魚片,豬大腸,紅腸,大生腸,五花腩肉,配上索曬汁嘅芽菜底,每款都好香滷水汁嘅味道,由其鐘意鵝腸夠長好爽彈,生腸用上大生腸位置厚身咬落索索聲,腩肉豬頭肉都滷水香又軟熟,呢個價錢來講真心抵

🥢滷水鵝片(無骨)$128
打冷必點的滷水鵝片,刀功好好一片片的好齊整,鵝片啖啖肉,帶點傳統滷水香氣,肉質鮮嫩軟熟,底下仲有滷水豆腐,外層吸曬滷水汁,內層軟滑

🥢胡椒豬肚湯 $85/ 158 (鍋)
胡椒味道香濃,用上每日直送新鮮豬肚,豬肚用上厚身及薄身的兩種部位,厚身好軟腍軟滑,薄身爽爽的有咬口,湯底香辣胡椒味道仲有鹹菜惹味,調味唔會太辣剛剛好帶出胡椒自身香氣

🥢蠔仔肉碎粥 $60碗 / $128 鍋
經典潮洲蠔仔粥,蠔仔肉粒粒漲卜卜好飽滿新鮮,每口食到蠔仔及肉碎,味道鮮甜

🥢三得利生啤 $60
打冷必須酒,除咗有平時的大啤同奶茶咖啡,最鐘意嘅就係有提供日本三得利生啤,仲可以揀白啤黑啤或兩溝,來到時原來係巨型杯,大大杯咁飲真係夠曬爽

🥢細問之下原來店家的白醋同辣椒油都係自家製,味道係特別香,能夠帶出食材鮮味,由其係鐘意辣椒油,係以前好傳統潮洲辣油嘅香,仲幾夠辣,最後臨走之前膽粗粗問店員可否買走辣椒油,原來係可以嘅,試過又食得辣嘅朋友不妨可以買樽返屋企試吓

📍 潮味莊 (油麻地)
油麻地吳松街1-3號創遠樓地舖
  • 生炸雲吞