2024-04-28 40 瀏覽
今日小朋友們同朋友仔幾個家庭聚會,去左科學園,之後一起去了附近新開的酒家。餐廳位於科學園海濱附近,環境優美舒爽,特別適合一家大細。我哋點咗好多傳統點心,每款都好唔錯。腸粉有兩款,分別係黑毛豬叉燒滑腸粉同原隻韭黃鮮蝦腸粉。兩款都做得好出色,腸粉皮好幼薄,入邊亦都好足料。小朋友好鍾意食古法拉花手打馬拉糕,質感好鬆軟,而且都唔算好甜。小朋友當然都鍾意食香口嘢啦,所以我哋揀咗琥珀黃金豆腐,外皮脆卜卜,入邊又嫩又滑,大人都鍾意食!另外我哋都叫咗啲飽肚啲嘅主食,例如雞絲粉皮、四川擔擔麵、銀芽肉絲炒麵。粉皮滑捋捋,沾滿花生醬,甜甜地小朋友就啱晒啦,又有雞絲補充蛋白質。四川擔擔麵就留返比大人食,因為都有啲辣。銀芽肉絲炒麵非常脆口,好似食餅乾咁,加埋啲醬汁啱啱好。