要釋放壓力去Jazz Bar放鬆心情就最適合不過🍸最近沙田凱悅酒店嘅天天吧變革迎新,以新面貌登場從歌手、雞尾酒到菜單都令人耳目一新 (˶˚ ᗨ ˚˶) 呢度有高質現場Live Jazz表演,精緻嘅特色雞尾酒加埋五星級酒店環境,成個vibe簡直一流🫶🏻一走入酒吧內,四周環境有種神秘優雅嘅氣圍🫧 配合昏暗柔和嘅燈光,舒服有情調又浪漫!餐廳劃分高枱、梳化位、吧枱座位及相當闊落嘅卡位💁🏻‍♀️現場表演由美籍新主唱Phoenyx Novelle獻唱💃🏻百變髮色係佢嘅標誌,當晚佢戴住紅髮,造型亮眼✨ 經典懷舊歌曲、流行曲、爵士樂,各種類型嘅曲風佢都駕輕就熟🎶 佢磁性深情嘅歌聲,令人可以跟隨節奏放鬆搖擺,帶大家進入令人陶醉嘅氛圍💆🏻‍♀️天天吧酒單非常豐富,有特色雞尾酒、威士忌、手工啤酒等等歡樂時光烈酒及啤酒等指定飲品有買一送一優惠🍻 除咗酒外,亦有多款酒吧小食🥘我今次一邊飲酒一邊食晚餐醫飽肚✌🏻✦ Pomelo 18 | 柚子18 $98柚子18係多年來嘅招牌飲品以Rum酒做基調,味道香甜可口加入沙田柚、青檸、黑莓甜酒酒感較輕,比較甜非常順口,好適合女士飲不知不覺就兩杯落肚🤫✦ Pomelotini
要釋放壓力去Jazz Bar放鬆心情就最適合不過🍸
最近沙田凱悅酒店嘅天天吧變革迎新,以新面貌登場
從歌手、雞尾酒到菜單都令人耳目一新 (˶˚ ᗨ ˚˶)
呢度有高質現場Live Jazz表演,精緻嘅特色雞尾酒
加埋五星級酒店環境,成個vibe簡直一流🫶🏻
一走入酒吧內,四周環境有種神秘優雅嘅氣圍🫧
配合昏暗柔和嘅燈光,舒服有情調又浪漫!
餐廳劃分高枱、梳化位、吧枱座位及相當闊落嘅卡位💁🏻‍♀️
現場表演由美籍新主唱Phoenyx Novelle獻唱💃🏻

天天吧酒單非常豐富,有特色雞尾酒、威士忌、手工啤酒等等
我今次一邊飲酒一邊食晚餐醫飽肚✌🏻
✦ Pomelo 18 | 柚子18 $98
柚子18係多年來嘅招牌飲品
以Rum酒做基調,味道香甜可口
加入沙田柚、青檸、黑莓甜酒
酒感較輕,比較甜
非常順口,好適合女士飲
不知不覺就兩杯落肚🤫
✦ Pomelotini | 柚子天尼 $98
薈萃柚子、西柚和檸檬風味
入口係清爽柚子香氣,酸甜均衡
有少少苦甜後勁,尾韻悠長
適合唔想飲太甜又鐘意果香嘅朋友
✦ Duck Scent | 烤鴨飄香 $108
片皮鴨Cocktail係新推出嘅飲品🦆
用上沙田18片皮鴨鴨油infused而成嘅Gin
搭配砂糖、黃麵醬、青瓜等,融入片皮鴨元素
飲落係三杯之中酒精濃度最高
酒呈少少乳白色,入口清新
酒感重,散發青檸味道
亦有來自君度橙酒嘅果香
加冰令甜味同酒精濃度降低唔少
尾韻帶甘醇
✦ Baked Gruyere cheese, Fontina cheese, Prosciutto ham, Sourdough bread | 焗瑞士芝士, 芳堤娜芝士,風乾火腿,酸種麵包 $198
上菜時蓋上玻璃圓罩,店員將罩拎開
煙霧隨即飄出,非常搶鏡,好IGable! 📸
包面佈滿Prosciutto ham同半熔芝士🧀
一拉已經牽出長長拉絲,芝士香四溢
麵包食起嚟鬆軟油潤,香草味突出
影完相攤凍咗外層依然超脆🤩
✦ Sauteed octopus, Green whelk, Parsley, Olives, Capsicum | 炒八爪魚,翡翠螺,番荽,橄欖,甜椒 $198
八爪魚新鮮爽彈🐙 翡翠螺煙韌入味
加入橄欖、甜椒、Parsley突出食材鮮味
風味十足,佐酒必點菜式
✦ Sauteed prawns, Chorizo, Potato, Chilli, Garlic | 香煎蝦球,辣肉腸,薯仔,辣椒,蒜片 $188
令我諗起西班牙嘅一道Tapas「西班牙蒜片蝦」
蝦球彈牙香口,加入辣椒好惹味
醬汁溫和微辣,辣肉腸增添鹹香
✦ Buffalo chicken wings, Blue cheese dip | 水牛城辣雞翼,藍芝士醬 $188
雞翼外脆內嫩,每隻都沾滿醬汁,甜辣兼備
甜味較出,食多都唔會覺得太辣
食水牛城辣雞翼當然不能缺少藍芝士醬
呢款藍芝士醬鹹鹹地容易入口
配辣雞翼係Perfect Match👐
✦ Baked nachos, Plant-based bolognese, Cheddar cheese | 墨西哥粟米脆片,焗素肉醬,車打芝士 $168
墨西哥粟米脆片送酒一流
脆片濃味脆口,搭配車打芝士令人食唔停
個肉醬真係唔講唔知係素肉🫢

💬 總結
好enjoy個Phoenyx Novelle嘅表演🥰
聽佢嘅歌聲令我可以放鬆心靈,身心舒暢
Happy Hour買一送一優惠超值👍🏻
同三五知己暢飲就啱哂!