2019-01-03 377 瀏覽
女友今天返晏,又可以兩小口子撐枱腳食個lunch,本來諗住去香港地食,但行過見到新開左兩間餐廳,一間係茶餐廳,好多人等位,另一間係呢間越南牛河店,想試呢間越南牛河很耐了,但最近也要去大埔,估不到馬鞍山開了分店,女友早兩日先話想食越南嘢,正好,就去食碗pho 做lunch,我們排第二,等了差不多5分鐘就有位了,叫了兩碗錦麗綜合粉,有齊生牛肉,熟牛肉和牛丸,再叫了一個小食,大蝦扎肉米紙卷。小食先到,米紙卷卷得實實的,米紙唔乾,足料,點一下魚露醋醬,開胃好味。期待的牛河到了,滿滿一碗,份量正常,熱辣辣,試一啖湯,香濃牛肉味,清甜味,牛丸彈牙,生牛肉香滑,但最好食的是熟牛肉,肉味濃,唔硬,鬆軟好吃。唯一不好的是堂食雖然有水供應,要自己去庒不是問題,但卻是紙杯,如果環保一些會好D!
錦麗綜合粉
錦麗綜合粉