餐廳: Dazzling Cafe (The ONE)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2015-11-12 1200 瀏覽
今日又同老公一齊放假,咁梗係去食好野啦!今日行過尖沙咀,見到哩間由開既時候,就經常排長龍既Cafe,難得今日唔洗排隊,梗係即刻去試啦!哩度所有既服務員都係講國語,務求令到客人有係台灣食飯既感覺,不過你唔識講唔緊要,佢地係聽得明廣東話既。我地被安排到坐係路口既位置,但今日既客人都唔係好多,所以都好舒適。我地睇左一陣餐牌,就決定左叫佢地出名既Classic Chicolate Waffle 同Party in Your Mouth Honey Toast ,我仲叫左一杯Hazelnut Cocoa。因為老公睇唔岩有咩飲,所以就無叫到,不過哩間餐廳有個好特別既要求,就係每人既最低消費係一杯野飲,所以老公就叫左一杯同我一樣既飲品。首先黎既係Classic Chocolate Waffle,賣相唔錯,所以我同老公二話不說就開動啦。服務員會係你地叫Waffle or Honey Toast 既時候,問你要咩口感,我地兩個都叫左Crispy, 但Waffle並唔係想像中crispy, 有啲似整好左,放左一段時間既口感,而waffle 上既cream,似係超級市場買既唧唧cream多過似係自己新鮮發。
今日又同老公一齊放假,咁梗係去食好野啦!
首先黎既係Classic Chocolate Waffle,賣相唔錯,所以我同老公二話不說就開動啦。服務員會係你地叫Waffle or Honey Toast 既時候,問你要咩口感,我地兩個都叫左Crispy, 但Waffle並唔係想像中crispy, 有啲似整好左,放左一段時間既口感,而waffle 上既cream,似係超級市場買既唧唧cream多過似係自己新鮮發。如果10分滿分,只值5分,剛好合格。
Classic Chocolate Waffle

跟住就係我地既野飲,賣相好靚,杯旁跟左一塊餠乾。我飲左一啖後,就已經覺得好失望,Hazelnut cocoa佢有少許既Hazelnut flavour , 感該係Hazelnut syrup,跟住有Hazelnut 既咬口,因為佢加左切碎既Hazelnut,不過可惜既係最重要既Cocoa flavour,小到好似無咁,飲到既只係水既味道,失望到不能再失望,10分滿分,只值2分,而哩2份係俾佢塊餠乾。
Hazelnut Cocoa

最後就係Party in Yout Mouth Honey Toast,賣相一流,有vanilla ice cream, raspberry sauce, berries and custard, 仲有honey on the side。我地選擇左crispy, 但佢既crispy只係Toast box入面切左既toast,出面既Toast box 硬到似石頭,切都切唔開。而最失望既係custard sauce,我同老公都覺得係用粉開既多過似係自己新鮮整既,好thick,味道麻麻,10分滿分,只值3分。

服務上,由於客人本身已經唔多,服務員既人數相對充足,不過可惜既係佢地並不夠細心,老公飲完杯水到我地走既時候,接近20分鐘,服務員行黎行去,都無人發現,懂得加水,我覺得哩樣需要改進。
去一間餐廳食飯,除左食食物,食氣氛外,仲要食服務,如果3樣都能夠做齊既話,我深信該餐廳生意會好好。
今日哩間係台灣好出名,第一間係香港開既Dazzling Cafe,10分滿分,只值3分。下次有機會一定會去台灣試下,再對比一次。
2015-11-11
下午茶