翠林辣蟹舫

Greenland Spicy Crab
2018-07-25 122 瀏覽
要喺香港搵一間好嘅食蟹地方唔易,通常都會諗起灣仔鵝頸橋,但其實尖沙咀區都有間《翠林辣蟹舫》嘅辣蟹都幾出名嘅~呢日相約朋友嚟試吓呢度嘅避風塘炒蟹,果然名不虛傳,兩人都食得舔舔脷,平時講唔停口嘅我地都逐漸靜了,各自專心噉品嚐辣蟹嘅風味~餐廳都唔細,好闊落。呢度以酒樓形式運作,會畀茶飲,另可額外點汽水等飲品。蝦球好大舊又爽口,配上鹹蛋黃脆脆好香口但又唔會好油膩,另有一小碟沙律都好夾味。輪到主角出場喇!賣相精緻,未見過咁大隻蟹!炸蒜都好多,夠哂鑊氣。呢度好細心咁切開咗蟹鉗,方便我地拆開嚟食,估唔到入面咁多肉!一梳一梳噉,好鮮甜~大家都好專心噉食,好快就食哂。食哂啲蟹仲剩返好多炸蒜,所以都加咗啲落炒飯度,令味道更惹味~個人好鐘意芒果同炒飯嘅配搭,味道清新又唔溜。呢道菜夠哂色彩,用小唐菜頭切成玫瑰花形狀好有創意,南瓜蒸得好軟熟但唔會熟到爛,而且仲有好多唔同嘅菇,清淡又健康~
餐廳都唔細,好闊落。
呢度以酒樓形式運作,會畀茶飲,另可額外點汽水等飲品。
黃金流沙蝦球

避風塘辣蟹