2023-08-20 170 瀏覽
嚟到香港站國際金融中心商場,通常呢度都係起飛前嘅一餐,亦都匯聚咗唔同國家嘅菜,所以就可以去旅行之前仲可以喺香港食埋地道嘅一餐。😍至於亞洲菜之中,上海菜亦都佔咗重要嘅地位。無論精緻度,定係色香味俱全都係一大特色。所以喺香港站呢一度就會推介江南🤩蘋果絲拌蟹肉冷麵— 🦀就算係澱粉質,但同樣都可以成為開胃嘅頭盤。原汁原味嘅蟹肉鮮甜又夠汁水,🦀蘋果絲嘅功用除咗有清新之外,仲可以帶嚟更清甜嘅味道。至於個面個人認為係一個焦點,睇落去就好幼好似拉麵咁樣,但一單落去就完全feel到所謂煙韌同埋彈牙,相信都攞咗好多心思時間先至可以令到充滿咁實在嘅口感🍜江南水晶素菜餃— 🥟呢道素菜餃亦都係招牌作,當然外表亦都10分吸引,🥟夠晒fresh嘅翠綠色水晶皮裏面就包住左一系列嘅蔬菜,🥟例如冬菇、紅蘿蔔同白菜,當然材料都選用得夠晒巧妙,運用左功夫嘅牛好多汁,再加埋紅蘿蔔清新爽脆,同埋白菜嘅顏色,視覺上晝充滿咗食慾,連個外皮都包到晶瑩剔透,絕對係上乘之作🥟江南水晶肴肉— 🐽當然唔少得呢一道上海菜必叫嘅冰涼之選,選料全部都係純天然豬肉冇添加🐽每一塊嘅比例亦都控制到好好,係入口即溶嘅感覺🐽香芒酥脆魚柳配百香果醬— 🥭呢一道

蘋果絲拌蟹肉冷麵

江南水晶肴肉

香芒酥脆魚柳配百香果醬— 🥭呢一道亦都係全日份量最多最飽肚嘅一道菜,🥭酥脆嘅魚柳裏面就係鮮嫩無比嘅魚肉,仲係白雪雪嘅肉身,至於我哋平時食嘅炸魚柳,🥭通常都係配沙律醬或者千島醬。不過呢一套就採用左用生果配搭,令到炸魚柳變得更加清新,減輕左油膩感,新鮮嘅芒果淋淋軟軟而且非常juicy ,🥭至於個百香果醬亦都係一個精粹,自然嘅香甜反而同魚又非常夾,食多幾嚿都唔怕濟🥭
香芒酥脆魚柳配百香果醬

江南 (中環)