韓國其中一樣代表食物就係炸雞,但嚟到香港之後就賣到好貴,閒閒哋都要$120一個套餐💩當我行過呢間”阿珠家”,即刻俾佢門口嘅飯卷吸引住望入去仲好似喺韓國嘅家庭式經營餐廳,擺放住一盤盤芽菜、泡菜、蘿蔔…望一望餐牌,竟然$50就可以食到八件炸雞,仲要有兩種口味,所以決定試吓😝本來以為啲醬汁係同炸雞炒埋一齊,點知原來係分開炸咗啲炸雞再比醬你點,炸雞都好大嚿、有半個至一個拳頭嘅size,不過望落去表皮較厚、有啲似美式炸雞,差啲以為自己去咗KFC🤣醬汁方面我揀咗甜辣口味同埋蜜糖芥末,前者嘅辣到方面都幾勁,擺一陣會發現有層辣椒油浮起咗,蜜糖芥茉醬我就幾鍾意,少少甜又少少辣,同炸雞好夾👍🏻不過炸雞嘅粉漿真係太厚,第一啖咬落去完全食唔到啲肉,而且好重麵粉感覺,雖然係好夠脆,肉質都唔錯、係唔夠juicy,不過真係唔好期待係韓式炸雞😂
炸雞

外賣自取