2019-07-16 1209 瀏覽
睇Toy Story 4之前食個快飯,一落小巴就見到時新快餐店。昔日舊店分家,大哥係蕪湖街開左SHKB1963,二哥就用原名係黃埔開左間。之前食過大哥果間,今次試下二哥呢間比拼下。呢度舖面較大,平日晚上到七點半都差唔多有八成滿,不過食快餐就係流轉快,唔駛等位。一行入黎收銀姐姐就俾個餐牌叫我坐低慢慢睇,又唔會催你落單。餐牌真係好多野揀,除左招牌既漢堡外,碟頭飯、粉麵都有好多餸選擇。唔想諗既話仲有套餐揀,不過我地想試推介既炸雞脾,所以就散叫左兩個雙層漢堡包、兩個小食同一杯特飲share。落單之後等大概十分鐘就叫號去櫃面自取,所有野食都係熱辣辣即叫即整,即刻加哂分。個漢堡望落去好似細細個,但食落去會發覺好有份量,雙層漢堡包有兩大塊肉,女仔食到一半都飽左一半。塊漢堡用新鮮牛肉配料整成,食落同二哥店既唔同。最好味既就係個時新醬,比平常既沙律醬稀d,但夾雜著好多果粒,係種清新感而唔係突兀既甜,好味過超市買到既水果沙律醬好多。 配料可以揀芝士、火腿同煎蛋,比舊店多左火腿揀,岩哂食肉獸。不過我都係鍾意芝士同煎蛋,食返原店風味,口感rich d炸雞脾真係不得了,外皮脆得黎係炸到好乾身,冇乜多餘既油流出黎

雙層漢堡包配芝士及煎蛋

雙層漢堡包配芝士及火腿

炸雞脾

炸雞脾真係不得了,外皮脆得黎係炸到好乾身,冇乜多餘既油流出黎。而且脆皮係全靠雞皮本身,唔係額外既炸粉,好原汁原味。
最勁既係入面既肉超級嫩滑、飽滿多汁,唔會炸到乾柴咁。
味道都醃得好入味,唔會過鹹又唔會食到雪味。

吉列脆魚塊

吉列脆魚餅都唔係泰式魚餅果種,而係有層薄薄既吉列炸粉包住夾有八爪魚粒既魚膠,非常彈牙鮮味,再點果味既時新醬,好好食。

菠蘿冰

食咁多炸野都要飲返杯冰,菠蘿冰真係好多菠蘿粒,唔算太甜,都幾解渴。

雖然係快餐,但係都可以食得好好味先去睇戲,唔駛捱麥記,份量都好滿足。整體黎講兩間時新都各有千秋,當然如果可以集百家之大成就最好啦。
$72.5 (晚餐)
雙層漢堡包配芝士及煎蛋
炸雞脾