樂酒場 がくさかば

GAKU HALL
結束繁忙嘅一天 有咩好得過同三五知己飲返兩杯食下野傾下計🚪打開「樂酒場」嘅門口,一邊行上樓梯,一邊聽著日式歌曲🎶就好似帶你穿梭去到日本咁再打開第二度門 就會入到餐廳 空間滿滿 分左坐席區同榻榻米區🎎想坐得舒服無拘無束 當然要揀榻榻米!!餐廳裝修非常有特式 係以現代昭和風格懷舊裝潢作為靈感溫暖嘅木系傢俱同柔和嘅燈光 令人感覺好舒適一坐底店員除左遞上餐牌 仲會遞上一壺熱茶🍵 非常貼心餐廳食物種類選擇非常多\ 🥑牛油果山葵漬 ($48) / 雖然好鐘意食牛油果,但呢個配搭都真係第一次,有驚喜!! 牛油果熟成度剛剛好,不硬也不會過腍,可以話係入口即化,山葵漬微辣,爽脆鮮嫩嘅口感,配埋紫菜同醬油,同牛油果非常夾,可以一試!\ 🥚醬油鳥蛋 ($38) /店家用秘製嘅日式醬油醃製,非常入味,鵪鶉蛋生熟程度剛好,蛋黃軟身,非常適合做下酒前菜!!!\ 🥟雞皮餃子 ($68) / 之前係日本居酒屋食過,估唔到呢到都有!! 以雞皮取代傳統餃子皮,食落去有雞油香氣,外皮炸到金黃酥脆,內餡軟嫩多汁!咁惹味絕對係下酒良伴,推介!!\ 🍣刺身5点盛り ($280) /餐廳嘅海鮮都係日本市場直送 而且會有季節時令5点
結束繁忙嘅一天 有咩好得過同三五知己飲返兩杯食下野傾下計

想坐得舒服無拘無束 當然要揀榻榻米!!
餐廳裝修非常有特式 係以現代昭和風格懷舊裝潢作為靈感

5点有海膽、油甘魚、吞拿魚、帶子、三文魚
所有魚生片都係厚切 而且非常新鮮肥美 帶子非常鮮甜
刺身5点盛り
\ 🍤吉列童星蝦3只 ($88) /
點解叫童星蝦?因為店家特別係炸粉沾上童星點心麵,令到炸皮分外酥脆,即使係放左一陣子,個吉列外皮依然非常酥脆,而且主角蝦都好新鮮爽甜,鐘意食熱氣野嘅絕對不能錯過!
吉列童星蝦
\ 🍡夢幻燒鳥盛合6串 ($198) /
串燒即叫即燒 一上枱就聞到好香嘅烤肉味
盛合包括手羽、雞頸肉、雞三角軟骨、雞心、雞扒肉、雞尾
全部都係日本直送雞肉 即使燒過都係鮮嫩多汁
調味方面 店家非常用心 會用不同嘅醬料或調味粉去烤
個人最鐘意就係雞頸肉+雞三角軟骨,而雞尾都有驚喜!
夢幻燒鳥盛合
\ 🍚鰻魚炒飯 ($158) /
用日本珍珠米炒到粒粒分明 而且每粒飯都有鰻魚醬汁包圍
鰻魚切粒處理 完全無食到骨 超好味!!
鰻魚炒飯
\ 🍍冰菠蘿Highball ($68) + 🍑白桃梳打 ($52) /
無諗過真係一大舊冰菠蘿插喺個杯到,飲落去夠晒清甜,同行朋友唔好酒都話好味,非常適合女仕們,飲晒之後菠蘿仲可以做飯後甜品,好甜!!
白桃梳打略嫌桃味未夠突出,但唔會太甜,適合無酒精人士~
冰菠蘿Highball
當日隔離枱坐左6位西裝男士,相信佢地都係岩岩放工過黎飲酒食飯消遺,好有日本居酒屋嘅氣氛!! 而我自己同朋友食下飲下傾下計,不知不覺都坐左三個鐘!!

整體黎講,無論環境、氣氛、服務、食物質素都值得稱讚,而且唔會有限時趕你走,推薦繁忙嘅上班族黎享受一個放鬆嘅晚上~