2022-10-03 212 瀏覽
前傳!上回講到,上星期同一位紫微斗數小師妹係銅鑼灣 The Grill Room 食飯,話題未完,所以再約下星期見面食晚飯.原本打算去觀塘興業街 The Stadium Bar & Restaurant 食晚飯,打咗三次電話去訂枱,兩次無人接聽最後仲 cut 線! 算..... 轉場!小師妹話想食完飯行吓觀塘海濱,於是首選地點係觀塘,記憶中去過 Bella Shine 環境氣氛唔錯,於是再度幫襯.今次小師妹話請客,因為佢話同我食過噤多次飯,次次都由我請唔好意思,所以今餐食咩由佢發板.點咗個 2 sets,美國頂級黑安格斯肉眼扒,明太子煙肉忌廉汁扁意粉,餐湯係南瓜湯.見到有生蠔,只有最平嘅時令品種,點咗半打.南瓜湯一向唔係自己杯茶,而眼前嘅南瓜濃如果再濃郁就更夾自己口味.半打生蠔小師妹中意落檸檬汁,我經常被人請食檸檬,所以轉落茄汁,雖然係細品種但超鮮嫩同嫩滑,滿意.明太子煙肉忌廉汁扁意粉份量少咗D,忌廉汁味道香濃,扁意粉彈牙,沾上忌廉汁令意粉極惹味.美國頂級黑安格斯肉眼扒點咗5成熟,但感覺似七成熟,肉眼唔係黑色又唔知點解叫黑肉眼,餐廳提供燒汁同黑椒汁,兩款醬汁同樣惹味,而我自己較中意燒汁
前傳!

見到有生蠔,只有最平嘅時令品種,點咗半打.

美國頂級黑安格斯肉眼扒點咗5成熟,但感覺似七成熟,肉眼唔係黑色又唔知點解叫黑肉眼,餐廳提供燒汁同黑椒汁,兩款醬汁同樣惹味,而我自己較中意燒汁,另外肉眼亦鬆軟肉味濃,份量足無偷工減料.

食完下場去"海邊走走".
左:南瓜湯 右:生蠔
沙律