2023-01-28 20 瀏覽
銅鑼灣新開嘅Omakase,傳統日式江户時代嘅裝修,座位舒適寬敞,餐廳只有2款Okamase選擇,主打壽司嘅「鮨」同主打刺身嘅「悠」,我今次簡咗前者試吓先🤤首先會入去另一間房體驗一個叫「茶道」嘅儀式,呢個係日本傳統歡迎貴賓嘅儀式,高級嘅抹茶加入80度嘅熱水用刷以M字嘅方向攪拌均勻,香濃嘅抹茶配上和菓子飲用😋之後就係等待美食嘅時候,有啲漬物先開開胃前菜三品蟹肉清湯羊羹,加咗秋葵,蟹肉同清湯做成啫喱狀,又爽又滑仙人掌配黑糖,入口清新爽脆點上甜甜地嘅黑糖汁煮白梅貝,非常入味肉質爽彈主菜壽司十五貫,師傅技術好好,手握壽司飯啱啱好,唔會好實,就算咬一半都唔會散開🍣伊佐木上面加上蘿蔔蓉,柔軟鮮甜金目鯛魚油味較重,厚實彈牙北海道帆立貝非常肥美池魚配上薑葱蓉,比較爽口赤貝爽彈帶有淡淡海水味鯖魚帶皮厚切,肉質厚實偏爽牡丹蝦上面係燒香咗蝦頭膏,口感豐富赤身捈上醬油漬令到個甜味更加出大拖羅入口即溶,魚油甘香北海道馬糞海膽橙黃色嘅色澤,味道比較甘甜濃厚

茶道

之後就係等待美食嘅時候,有啲漬物先開開胃

前菜三品
蟹肉清湯羊羹,加咗秋葵,蟹肉同清湯做成啫喱狀,又爽又滑
仙人掌配黑糖,入口清新爽脆點上甜甜地嘅黑糖
汁煮白梅貝,非常入味肉質爽彈
前菜

伊佐木上面加上蘿蔔蓉,柔軟鮮甜
伊左木

金目鯛魚油味較重,厚實彈牙
金目鯛

北海道帆立貝非常肥美
北海道帆立貝

池魚配上薑葱蓉,比較爽口
池魚

赤貝爽彈帶有淡淡海水味
赤貝

鯖魚帶皮厚切,肉質厚實偏爽
鯖魚

牡丹蝦上面係燒香咗蝦頭膏,口感豐富
牡丹蝦

赤身捈上醬油漬令到個甜味更加出
赤身

大拖羅入口即溶,魚油甘香
大拖羅

北海道馬糞海膽橙黃色嘅色澤,味道比較甘甜濃厚
北海道馬糞海膽