2023-12-16 189 瀏覽
殿堂級嘅可麗餅專門店,2007年响上海開設第一間分店,無論係鹹嘅galettes 定係甜嘅crepes都一樣出色,所以一早book定檯嚟朝聖下😋🍽Blinis (5件)$108煙三文魚味鮮鹹香,卷到好似玫瑰花般靚😍;Mascarpone Cheese口感細緻輕盈,味道偏酸而且帶有淡淡果香,配合煙韌有口感嘅迷你可麗餅底一齊食,完全唔覺膩之餘仲越食越開胃😆🍽Goat Cheese Salad $148羊芝士表面煎到金黃香脆而內裏Q彈軟腍,味道鹹香,並帶羊嘅濃郁騷香;而新鮮嘅羊芝士,口感軟腍清爽微酸;火腿鮮鹹味美,好有口感;再加埋有車厘茄、合桃及沙律菜,墊底仲有可麗餅,用蜜糖做dressing,整體非常之夾👍🍽La Moussaillon $168呢款鹹嘅可麗餅絕對係必然之選✔️,海蝦🦐鮮甜,蝦味濃郁而且夠哂爽彈;蟹蓉🦀口感creamy,蟹味濃郁鹹鮮,並配上清甜芒果🥭及爽脆蘆筍;再加上以蕎麥粉做嘅可麗餅,口味甘香天然,邊位仲略帶酥脆,而沾了醬汁嘅部位口感軟糯並帶有質感,超正😋🍽Le Defi $88甜嘅可麗餅係用麥粉做,口感QQ軟軟,配上香甜焦糖雪糕🍦及軟滑焦糖香蕉🍌,最重要有埋呢個世一自家製

🍽Blinis (5件)$108

🍽Goat Cheese Salad $148

🍽La Moussaillon $168
La Moussaillon

🍽Le Defi $88
甜嘅可麗餅係用麥粉做,口感QQ軟軟,配上香甜焦糖雪糕🍦及軟滑焦糖香蕉🍌,最重要有埋呢個世一自家製嘅焦糖醬,無得輸👍
Le Defi

🍽La Jamaicaine $118
橙酒火焰🔥倒落可麗餅嘅一刻,係不能錯過嘅打卡時刻📸;雲呢拿雪糕🍦香濃幼滑,香蕉🍌腍甜;橙酒芬芳濃郁並帶著誘人嘅柑橘味😋,可麗餅索滿橙酒,更添風味👍
La Jamaicaine

🍹Val de rance (Dry cider, cup) $50
呢個cider有兩款,sweet只係2%酒精,我哋就叫咗個酒精高少少嘅dry,5%酒精;飲落清新爽口,帶有蘋果及花香味,配合可麗餅一齊食好夾👍
Val de rance Dry cider

餐廳氛圍浪漫,有法國小屋情懷,感覺暖暖,店員服務態度非常好又nice,賓至如歸嘅感覺🥰

La Moussaillon
Le Defi