2020-03-04 2346 瀏覽
朋友推介尖沙咀呢間有蒸氣,咁啱今日客人比較少,所以店員招呼都好好,每一碟都會幫我地處理,調校好時間同埋收碟嗰啲。叫咗呢個二人餐,揀咗個最平嘅餐,食物選擇唔係太多,有七款海鮮,兩款丸,同埋一款菜,盛惠每位328加一。沙包蜆好細隻,而且得幾隻,好彩冇沙。日本元貝都係比較細隻,味道都算幾清淡,得少少鮮甜,係比較高質嘅海鮮。薑蔥蒸鮮魷好味喎!好濃海水味,而且質感非常之好,第一次食咁好味嘅蒸魷魚,可惜唔係個餐單入面。美國桶蠔一人一隻,都幾大隻,蠔味唔太出,唔會有腥味,不過都唔算好出色。大連鮑魚蒸咗之後好細隻,加咗啲蟲草花上去但係冇乜味,蒸得有啲耐所以非常之韌。金銀蒜蒸勝瓜以為有咁多蒜應該好濃味,點知都係還好,好在勝瓜本身甜。手剁豬肉丸同手剁墨魚丸一人兩細粒,都幾彈牙同埋食得出係正宗手剁,唔錯。湯底揀咗鮮螺竹絲雞,雞同埋螺頭都係非常之細件,亦飲唔到應有嘅味,原本以為會吸收晒海鮮嘅精華,但係飲唔到海鮮嘅清甜,完全唔知發生咩事。最後食完好肚餓,份量太少,呢間野嘅調味都係比較清淡,價錢算偏貴,環境還可以,食材都係中規中矩。

沙包蜆好細隻,而且得幾隻,好彩冇沙。