2015-08-17 713 瀏覽
今日終於一嘗近期好好人氣既HeSheEat。可能時間還早,大約七點半鐘左右,一行兩人唔洗等位就可以順利入座,仲可以坐係樓上,上面有好靚既環境裝修,而且又暗暗地好有情調,岩曬情侶sweetsweet,朋友傾心事。我地總共叫左三樣野飲野食,頭兩樣係荔枝乳酪奶凍,栗子奶昔。最尾一樣係店員推介,餐牌上面無既綠茶心太軟。心諗綠茶係我my favour,心太軟又玩得又食得,正,就要呢個。第一個上既係荔枝乳酪奶凍,呢個簡直係甜品類入面既頭盤。整個味道極為清新,全因為荔枝既清香,再加上乳酪酸得來帶有甜味,好啱係行到熱啦啦咁坐低食返啖消下暑,而且又可以帶走口腔既悶熱,成個人醒神曬,正過食爽浪。正直夏天荔枝當造,所以絕對係夏天最佳生果甜品選擇之一。第二個上既係栗子奶昔。食完個定頭盤有小小口渴,岩岩好上到栗子奶昔。上面有燕麥點綴,外觀唔差唔洗白雪雪。栗子味非常濃郁,配上上層mosses,口感爆燈。鐘意栗子既你一定要試。最後就係主角綠茶心太軟。因為整呢個甜品係要d時間,所以成為最後登場既主角亦都理所當然。店員一放佢係台面熱噴噴既綠茶香味迎面而來,連側邊台既其他食客都忍唔住要望多幾眼,可想言之真係有幾香。係切開
栗子奶昔
綠茶心太軟
係切開時澎湃既一刻,入面既綠茶漿慢慢咁流出來,綠茶香味再一次迎面而來。真係太香。除左個綠茶心太軟,係佢側邊有個冰凍既豆腐雪糕。呢個配合非常好,一凍一熱既果種感覺真係令人難忘。最唔同其他店整既綠茶心太軟就係呢個綠茶外層係極度極度之扑脆。香脆凍熱四種口感,一次過享受曬,抵綠茶心太軟係最今日既主角!
栗子奶昔
綠茶心太軟