2016-02-25 270 瀏覽
每次去泰國旅行都要吃個夠、吃個瘋狂,因為當地美食實在正宗好味又經濟,好彩在港也能找到價廉物美又夠地道的泰國餐廳滿足口腹~在泰國必吃的當然是生蝦刺身,即剝即食特別爽口鮮甜,而這裡的生蝦刺身肉質緊實富彈性,配搭泰式醬汁更能提升虎蝦的甜味,認真食到lam lam脷~我每次食泰菜都必點串燒。呢度有豬、牛、雞肉、魷魚鬚、雞腎同雞軟骨揀。我地叫左6串,串燒嘅肉有彈性仲有肉汁,食得出好新鮮。而點串燒嘅沙嗲醬味道又香又濃厚,好有風味,極似泰國街邊食到嘅味道,係呢度值得一試既小食~這次還點了招牌菜咖喱炒蟹,螃蟹夠大隻肥美,味道香濃不會太辣,價錢亦相當經濟,難得難得~芋頭海鮮飯比人感覺好足料,面層嘅海鮮同冬菇舖得又厚又滿,個醬汁同d料都幾夾。底層係炒飯底加大大舊嘅芋頭粒,芋頭每舊都好香同好粉,食落夠晒飽肚, 呢個飯充滿唔同嘅味道,好有層次,食落滿足,抵食~泰式炒通菜入面有好咸香豆辦醬味,通菜食落夠嫩唔老,合格;而椰青夠大個,入面多水飲,形狀四正,靚過好多其他泰菜館嘅貨,28蚊個都算平~
生蝦刺身
串燒 (最少點6串)
咖喱炒蟹
芋頭海鮮飯