2021-09-11 544 瀏覽
程班長台式美食 台灣雲林人-程班長,年輕時,當兵認識嘅外省老兵有日教佢做四川牛肉麵,退伍之後就去到台北饒河街夜市賣牛肉麵,幫保生計。結果成為咗夜市嘅人氣小店之一。之後輾轉黎到香港荔枝角嘅工廈開設台灣食堂,主打紅燒牛肉麵及其他台灣菜,正宗台灣口味。開業之後,呢間餐廳一直被人整蠱。例如消防,警察成日上黎檢查,openrice 成日有人寫D唔合理嘅食評,派口罩而又被人罵等等,對程班長黎講己經係日常事件。 我其實今次係第一次去程班長(唔好話我呀)餐廳嘅環境以而家嘅審美觀黎講係可以話佢係「醜樣」,但佢醜樣得黎又好有傳統台灣風格。 1.豆乳雞$32豆乳雞源於台南做法同鹽酥雞好似。將腐乳同蒜,醬油,香料等等,再上一層蛋漿同蕃薯粉再拎去炸。外皮香脆,散發著豆香。雞肉嫰滑,好juicy,仲keep到D肉汁,雞味濃得黎又帶少少腐乳味。係一個高分之作,但我一個人食,就講得好熱氣。 2.牛肉捲餅$35捲餅皮唔係平時食開嘅蛋餅皮咁,係一塊葱油餅黎嘅。外皮煎到有少少脆口,但餅皮中層就好韌,好似裏面有少少未煎熟咁。內餡就有牛,青瓜,葱同甜麵醬。牛切到好薄,食落唔韌,又有肉味同少少滷汁味。甜麵醬份量控制得幾好,唔
程班長台式美食

我其實今次係第一次去程班長(唔好話我呀)

豆乳雞

1.豆乳雞$32

牛肉捲餅

2.牛肉捲餅$35

內餡就有牛,青瓜,葱同甜麵醬。

牛切到好薄,食落唔韌,又有肉味同少少滷汁味。甜麵醬份量控制得幾好,唔會太甜。加埋青瓜同好鬼刺激嘅䓤,成個配答都拎我覺得佢好似片皮鴨咁,但可惜皮太韌。
豆乳雞