Green Orange

2017-08-03 343 瀏覽
今天又外勤,今次去上環,上環總是給我古舊嘅感覺,正想今晚食咩好呢?想食西餐,不過眼見這裡都係中式餐廳/茶餐廳,想找間西餐廳都唔易,正想轉場返去銅鑼灣覓食,竟然在街口看到這個易拉架,立即在open rice 找尋好評指數,不錯喎!咁不如上去一試一開門就見到很大的Green Orange 招牌,還張貼了各類媒體報導侍應生有禮帶我入座,並附上餐牌,有很多款式選擇,侍應生逐一介紹今天精選,還說加88 蚊轉套餐就有沙律、餐湯、main course 、甜品加餐飲最後點左脆焗豬手伴蜜糖芥末汁套餐等食物的時候,細看裝修歐陸感覺,古式吊扇,牆畫,感覺舒服不久餐包送上,是麥包同豬仔包,配上橄欖油同醋點食,麵包鬆軟配埋橄欖油同醋,感覺開胃餐湯:蕃茄甘筍忌廉湯:很足料,茄味濃,每一啖都是蕃茄同紅蘿蔔蓉,酸酸的,很開胃沙律:煙三文魚凱撒沙律 ,三文魚煙燻味濃,沙律菜新鮮配上脆口麵包粒,口感一流主菜來啦!脆焗豬手伴蜜糖芥末汁 嘩!好大隻豬手呀!配菜都唔少有炸得好香脆嘅薯仔、好juicy嘅蕃茄仔、爽口露筍,至於豬手味道一流,肉質腍滑甜品:朱古力布朗尼, 伴有honeycomb,honeycomb甜脆,布朗尼鬆

最後點左脆焗豬手伴蜜糖芥末汁套餐

等食物的時候,細看裝修歐陸感覺,古式吊扇,牆畫,感覺舒服

豬仔包(右)同麥包(左)

,酸酸的,很開胃
蕃茄甘筍忌廉湯

煙三文魚凱撒沙律

主菜來啦!脆焗豬手伴蜜糖芥末汁
脆焗豬手伴蜜糖芥末汁

嘩!好大隻豬手呀!

朱古力布朗尼

甜品:朱古力布朗尼, 伴有honeycomb,honeycomb甜脆,布朗尼鬆化,朱古力粒呈半流質狀
,士多啤梨的微酸中和了朱古力的甜,味道剛好

檸茶

餐飲:檸茶, 茶味濃,甜度剛好

蕃茄甘筍忌廉湯
煙三文魚凱撒沙律