今日想要一個豐富的晚餐,想到就決定去春宵火鍋店!呢一間店就座落喺灣仔,對於我嚟講非常方便!一落地鐵站,轉個彎就到咗😊!店內裝修得十分豪華,感覺好有質感!佢哋仲有一個大型嘅戶外空間,如果天氣好嘅話又可以在戶外享受火鍋,十分舒適👏!我哋點咗個「鴛鴦鍋底」(🦪鮑魚花膠雞湯,🌶四川麻辣鍋)。非常好飲🥰,中間話咁食一口鮑魚花膠雞湯,超級鮮甜,過口好清新。而四川麻辣嘅部分則辣得剛剛好,即刻挑起咗我嘅食慾!食物方面,我哋揀咗「海鮮拼盤」:🦐海中蝦,🦑花枝片,🦞西澳龍蝦。其中西澳龍蝦賣相非常好,肉質既鮮又甜,的確有「龍蝦的王者風範」👑。而波士頓龍蝦個爽脆口感令我印象深刻哩,簡直即刻愛上啦🥰!佢哋嘅「潮汕牛丸」、「豬肉丸」同「貢丸」質地紮實,每一粒丸子都彈牙,非常有咬口,十足彈牙😍!任何火鍋都離不開好的配菜,我哋嘅「什菜什菌盛合」同「A5飛驒和牛牛頸脊」非常出色,口感豐富多變,配埋那香滑的和牛,簡直是絕配😍⭐!最後,我哋幫襯咗佢哋嘅「紐西蘭羊肉片」,羊肉口感嫰滑,無任何膻味,配火鍋真系話咁啱!另外,店舖自家強製嘅「手撕雞」,味道正宗,煮得剛剛好,好有家鄉的味道,全場最受歡迎!總結,春宵火鍋店絕對係灣仔嘅
總結,春宵火鍋店絕對係灣仔嘅火鍋勁選!食材新鮮,環境舒適,絕對值得一試哩!👍👏🥳⭐