The Market

2012-05-30 87 瀏覽
一直以來係openrice 上都睇 The Market lunch buffet 有唔少好評, 今日終於有幸可以試到近年內出名嘅lunch buffet。由於今日係平日, 我係前幾日打黎就book 到位, 無需好似有食評話要成個月前book,不過我今日睇到全場都有7成滿,平日都算幾多人下。場內環境開揚,坐位舒服,坐低之後, waiter就送上杯菊花茶 首先,睇下攞食物嘅環境 :salad 我冇食到, 不過睇落放得幾整齊,冇食到所以味道就不作評論。cold cut有幾種cheese : Danish blue cheese, Baursin Ailsand Pine Herbs,Brie Cheese ,Cream Cheese鴨胸salad,沙樂美腸,tomato,Parma Ham, Smoked Salmon Jelly ....等等其中Smoked Salmon Jelly 比較少見, 其實味道並同普通Smoked Salmon 冇咩分別, 只不過用jelly 包住, 咬下去有點彈性。外觀作用比實際味道佔多。Parma Ham 係放係其它地方, 味道同其他buffet 差不多

首先,睇下攞食物嘅環境 :
salad
cold cut
外觀作用比實際味道佔多。
Parma Ham 係放係其它地方, 味道同其他buffet 差不多, 屬正常buffet貨色。
照中基本見哂全部cold cut (Parma Ham除外) , 款式唔算多, 但大致上味道唔錯,冇一種難食,不過亦不致於不停添食。
seafood
海鮮方面: 有龍蝦鋇,青口,長腳蟹,蝦,小龍蝦
龍蝦鋇,青口,蝦 三種味道唔錯, 都新鮮爽口,不過唔算特別好食
長腳蟹
長腳蟹就好好食,好新鮮, 有蟹肉淡淡嘅鮮甜味, 一定要食

反而小龍蝦令我好失望, 好好好咸 , 好似浸左濃鹽水咁, 咸到苦

另外有刺身提供,款式得4~5種 , 我食左三文魚同甜蝦, 三文魚雖然不是腩位,都夠肉厚肥美
kitchen
熱食方面:
有基度山三文治,炸鱸魚,豬仔骨,煎龍利柳,燒雞, 星加坡咖哩牛腩 , 印度烤肉 , 印度薄餅 , 泰式豬頸肉,泰式香葉包雞 .......等等
中式腸粉,炸両,老火湯(是日: 牛肝菌雞湯)
個"牛肝菌雞湯"名都幾勁下,有牛肝菌,不過可能小弟食好野少, 覺得牛肝菌同淡味左嘅冬茹差唔多

不過就咁當清雞湯飲都幾純,夠肉味,可以飲返啖

以下幾張係我最like 嘅熱食: (P.S.我比較like 食肉 XD)
羊架
首先係羊架, 必食 , 好香好好食

羊架肉夠厚身,唔係得舊骨,而且唔膻

我見佢地煎左個羊架面至金黄,再焗一焗 , 做到外脆內軟 , 睇相都見到中間帶粉紅色, 肉質非常嫩滑 !!
燒肉眼
燒肉眼 必食 ,同羊架一樣咁好食!!
煎得好出色, 我都唔洗多講, 睇相都知好靚
煎腸
我記得我第一次覺得德國腸仔係在King Ludwig Beerhall。
雖然呢到嘅腸仔唔夠德國餐廳好食, 不過係buffet 當中佢地嘅腸仔屬於好食

大部份buffet 嘅腸仔冇咩肉味,好似白烚咁,仲要冷冷地。
可是, 呢到係有肉味, 而且有煎香過, 都算幾好食
喇沙&海南雞飯
喇沙 必食 , 湯底夠濃味,有椰香仲帶點辣。最好食係豆腐卜, 吸哂喇沙湯味

海南雞飯就 ......
食金寶算XD
甜品方面:
基本上全部都有水準

面包布甸用上酥皮做面,酥皮濃濃嘅牛油香再搭上軟軟嘅雞蛋布甸,好match好正!
雖然都幾fat 下,不過一定要食
Jasmine Chocolate cake
Jasmine Chocolate Cake 朱古力夠濃郁,中間帶點脆,咬下去軟中帶脆,無論口感同味道都好好
dessert
圖中有Jasmine Chocolate Cake , Apple Studle , Mango cheese cake ,Lemon Tart , D24榴槤 Tart , 綠茶朱古力蛋糕 ,綠茶奶凍 , macaron
基本上大部分都可以同Tony Wong 有得比 =]
其中對D24榴槤 Tart ,綠茶奶凍 印象比較深
D24榴槤 Tart 仔 (圖中正中間位) , 榴槤味好濃, 好似直接食焗香左嘅榴槤咁正 , 榴槤迷必食

綠茶奶凍做得好好, 奶凍好軟滑同時帶有綠茶味 , good ~
最後講下macaron,
同Paul Lafayet 比, 杏仁粉味道唔夠濃, 質感唔得融化,層次差點,
不過公平咁講, 以任食macaron佢算好好, 同街每粒$1x元比好唔公平, 任食macaron算交足課

P.S. ice cream 係Movenpick , 特別 lemon 味,我個人幾like

總結, 整體食物都有水準, 款式就真係少了點,價錢 $288 加一其實我覺得好抵又稱唔上, 不過勝在The Market 貴精不貴多, 如果大家想食餐好點嘅lunch buffet 又唔怕貴少少, The Market 都係好嘅選擇

2012-05-29
salad